Starten als zzp’er klinkt aanlokkelijk. Je hebt de vrijheid om zelf te beslissen wanneer je werkt en hoe je jouw werk organiseert. Anderzijds krijg je er ook heel wat kopzorgen bij. Je moet bijvoorbeeld een financieel plan maken en nagaan of je bedrijfsconcept wel financieel haalbaar is. Later moet je dit financieel plan herevalueren. Het is wel vaker zo dat een financieel plan je met de neus op de feiten drukt en dat je moet snoeien in je uitgaven. We leggen uit waarop je zoal kan besparen.

# 1. Zelf je eigen boekhouding doen

Als zzp’er moet je een administratie bijhouden. Dit is verplicht en aan deze verplichting kan je niet ontsnappen. Dit wil echter niet zeggen dat je per se een dure boekhouder hoeft in te schakelen. Als zzp’er is je administratie wellicht niet complex. Dit is al helemaal het geval als je onder de kleineondernemersregeling valt en je je niet druk hoeft te maken over de btw. In dergelijke gevallen kan je ook gewoon zelf je boekhouding doen. Hiervoor hoef je geen boekhoudprogramma te kopen, want er bestaan ook SaaS-oplossingen waarvoor je elke maand een laag bedrag betaalt. Een voorbeeld van een goed en betaalbaar zzp boekhoudprogramma is Tellow.

# 2. Wees creatief in plaats van een eigen werkplek te willen

Een eigen werkplek neemt een heel grote hap uit het budget. Als het mogelijk is, kies je beter voor een thuiswerkplek. Een huis heb je toch nodig en zo hoef je geen extra huur te betalen. Ook de koffie, de tussendoortjes en de lunch zijn er veel goedkoper. Als een thuiswerkplek niet mogelijk is, kan je net als veel andere zzp’ers je intrek nemen in een koffietentje. Als je er af en toe een drankje drinkt en een gebakje eet, ontvangen ze je er met open armen. Voor zo’n twintig euro per dag heb je al een eigen werkplek. Daarnaast is een gedeelde workspace een interessant alternatief. Hiervoor betaal je ongeveer 250 tot 300 euro per maand, maar je bent niet altijd zeker van een plaatsje. Het blijft wel voordeliger dan een eigen hip kantoor.

# 3. Houd een rittenadministratie bij

Je bent niet verplicht om een auto van de zaak te kopen en je mag gewoon met je privéauto rijden. Als je dit doet, mag je zelfs € 0,19 per zakelijke kilometer van de opbrengst aftrekken. Hiervoor dien je uiteraard een kilometeradministratie bij te houden, maar in ruil voor een beetje extra administratie geniet je toch van een fijn voordeel: minder belastingen betalen.

# 4. Durf te besparen op de AOV-verzekering

Een AOV-verzekering is wat ons betreft een must. Zonder een AOV-verzekering kan je echt in de problemen komen als je niet meer kan werken. Het behoort echter tot de duurdere verzekeringen die er zijn. Denk daarom goed na over hoe je je wil verzekeren. Vaak is het mogelijk om aan de verzekering te sleutelen, bijvoorbeeld door een langere eigenrisicotermijn op te nemen. Je kan dan veel besparen, terwijl je toch niet in de problemen hoeft te komen. Ook bij andere verzekeringen is het uiteraard aan te raden om goed te vergelijken en eventueel over te stappen naar een andere verzekeraar.