Wanneer je een onderneming of bedrijf start, komt er veel bij kijken. Het lijkt vaak makkelijker dan het in werkelijkheid is. Niet alleen vooraf regel je een aantal dingen, ook in de loop van de tijd zijn er zaken waar je je mee bezig moet houden. Of het ondernemersbloed nu in je zit of niet, met een aantal praktische tips kom je een heel eind. In dit artikel geven we je 4 handvatten om je ondernemersavontuur mee te beginnen.

Voordelen van ondernemer zijn 

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ondernemen aantrekkelijk vinden. Een van de grootste voordelen van ondernemen is vrijheid en eigen verantwoordelijkheid. Ook de financiële onafhankelijkheid zien de meeste mensen als een groot voordeel. Je bent je eigen baas en deelt dus je eigen tijd in. Ben jij een startende ondernemer? Lees hieronder dan snel meer.

1)     Marktonderzoek

Voordat je begint met ondernemen, is het handig om de huidige markt te onderzoeken. Ook al ben jij overtuigt van jouw product of dienst, als hier geen markt voor is, zal je onderneming niet succesvol zijn. Onderzoek wat er al aangeboden wordt, wie je mogelijke concurrenten zijn en wie je mogelijke klanten zijn. Met je marktonderzoek bouw je voort op jouw onderneming.

2)     Schrijf een ondernemingsplan

In je ondernemingsplan schrijf je duidelijk en gedetailleerd wat jouw onderneming precies inhoudt. Ook zaken als waarom je met je onderneming begint en wat je ermee wil bereiken staan erin. Het marketingplan en financieel plan zijn onderdeel van het ondernemingsplan. In het marketingplan schrijf je je marktonderzoek uit, in het financiële plan beschrijf je hoe je je administratie en boekhouding bijhoudt. Daarnaast maak je een begroting en winstprognose.

Schrijf een ondernemingsplan

3)     Kantoorruimte

Eenmaal succesvol? Dan is het tijd om een mooie bedrijfsruimte te huren waar jij, of jij samen met je werknemers, zal werken. Zorg voor mooie kantoorspullen, zodat er een goede werkruimte gecreëerd wordt. Denk hierbij ook aan praktische zaken zoals ladekasten waar je je documenten in kan opbergen. Houd je kantoor netjes zodat je een prettige werksfeer creëert. Denk hierbij ook aan het scheiden van afval en laat bijvoorbeeld je bedrijfsafval ophalen.

4)     Laat je onderneming zien

(Online) vindbaarheid van je onderneming is erg belangrijk. Je wil met je onderneming gezien worden, want dat levert meer omzet op. Maak daarom een gebruiksvriendelijke website, maak gebruik van social media en andere campagnes. Ook andere vormen van advertentie zijn erg gunstig voor je onderneming.

Een onderneming starten klinkt voor veel mensen als muziek in de oren, maar weet wel waar je mee bezig bent. Met de genoemde tips ga je zeker al een stuk de goede richting op!