Als ondernemer krijg je vroeg of laat te maken met stress. Dat is niet abnormaal, maar het is wel belangrijk om gewapend te zijn tegen stress en om stressfactoren maximaal uit te schakelen. Er zijn heel wat manieren om dat te doen. Sporten en slapen is bijvoorbeeld erg belangrijk, net als het goed leren omgaan met tijd en nee durven te zeggen.

Volg een timemanagementcursus

Veel van de stressproblemen die ondernemers ervaren, hebben te maken met tijdsdruk. En dat kan verschillende oorzaken hebben. Te veel werk accepteren of onvoldoende goed plannen zijn er voorbeelden van, maar ook het onvoldoende rekening houden met onverwachte zaken zorgt ervoor dat planningen al snel in het honderd lopen. Een goede cursus time management kan dan heel nuttig zijn. Tijdens zo’n cursus leer je stap voor stap hoe je opnieuw overzicht en structuur krijgt in zowel je werk als je werkdag en ontdek je hoe je grip kan krijgen op de hectiek van elke dag. Het basisprincipe is eenvoudig: voor alle timemanagementuitdagingen is er een oplossing te vinden. En tijdens zo’n cursus ontdek je waar je de oplossingen moet zoeken.

Nee leren zeggen

Ja is een mooi woord. Zeker als je weet dat de mens van nature geen neen-zegger is. Sociaal psychologen doen al jaren onderzoek naar de menselijke aanleg voor inschikkelijkheid. Daaruit blijkt onder meer dat mensen in plaats van de voor- en nadelen van een ja of een nee hun beslissing eerder baseren op bestaande gedragspatronen. En dan zeg je al eens ja, terwijl je eigenlijk nee wil zeggen.

Als je te maken krijgt met stress is dat mogelijk omdat je onvoldoende weigert en omdat je te vaak ja zegt. Daar kun je gelukkig iets aan veranderen. Telkens als je twijfelt, bijvoorbeeld over het aanvaarden van een nieuwe opdracht, zet je de plus- en de minpunten tegenover elkaar. Je weegt ze af en je bepaalt wat het beste antwoord is. En dat antwoord kies je. Eenvoudig, toch?

Afschakelen van je werk

Als ondernemer zal je hoe dan ook te maken krijgen met stress. Het is nu eenmaal eigen aan het ondernemerschap. Soms zijn het grote zorgen en soms zijn het kleine zorgen, maar zorgen zijn er altijd. Het is vooral belangrijk dat stress geen weerslag heeft op je persoonlijk leven en dat je gemakkelijk kan schakelen tussen werk en privé. Vaak volstaan een aantal vuistregels om dat te doen, bijvoorbeeld geen mails checken na de kantoortijden. Het zijn zaken die niet alleen ondernemers vooruithelpen, maar die ook nuttig zijn voor bijvoorbeeld thuiswerkers. Daarom komen ze ook aan bod als je een training thuiswerken volgt.

Antistressremedies inzetten

Stress zal je nooit helemaal kunnen uitschakelen, maar gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je helpen om er beter mee om te leren gaan. Ze worden ook wel eens de anti-stress-S’en genoemd: slaap, sport, stilte en spelen. Slaap voldoende, zodat je je uitgerust voelt. Sport minstens een keer per week en je vermindert de kans op een burn-out met 50%. Neem dagelijks minstens 10 minuten vrij voor absolute stilte, bijvoorbeeld om te mediteren. En zorg ervoor dat je elke week minstens een halve dag niets doet. Ga dan gewoon een gezelschapsspelletje of een computerspelletje spelen of wat ander leuks beleven, terwijl alle vormen van werk verboden zijn.