Zowel ondernemers als managers hebben er baat bij om zich voortdurend bij te scholen. Lang niet elke opleiding is echter even waardevol, maar anderzijds zijn er ook opleidingen die niet voor niets een internationale uitstraling hebben. Van de MBA Bedrijfsadministratie tot het uitgroeien tot een DPO: wij zochten vier waardevolle opleidingen voor je uit en leggen uit wat ze inhouden.

# 1. MBA Bedrijfsadministratie

Met de juiste boekhoudprogramma’s kan je zelf je administratie bijhouden en bonnetjes invoeren, maar dit maakt van jou nog geen administratief expert. Het rapporteren naar externe investeerders, het samenstellen van prognoses of het budgetteren van toekomstige investeringen is veel complexer. Daarom is een opleiding MBA (Master of Business Administration) zo interessant. Het is een praktijkgerichte opleiding waarbij de focus ligt op het toepassen van kennis. Dit maakt deze opleiding heel geschikt voor het hoger management. De opleiding focust op financials die een goede basis willen leggen.

# 2. CMA (Certified Management Accountant)

Ook een opleiding CMA (Certified Management Accountant) is een interessante keuze voor financiële managers. Het is een opleiding die voornamelijk bedoeld is voor bedrijfskundigen en bedrijfseconomen die al een gedegen basiskennis hebben. Het certificaat toont aan dat men over alle cruciale accounting- en financial-managementvaardigheden beschikt. Bovendien heeft het internationale uitstraling, ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Het CMA-programma werd in 1972 opgestart als antwoord op de beperkingen van het CPA-diploma (Certified Public Accountant), waarbij er nauwelijks aandacht ging naar management accounting.

# 3. Lean Six Sigma

In deze opleiding verdiep je je in het Lean Six Sigma-paradigma en komen de verschillende aspecten van het DMAIC-model aan bod. Lean Six Sigma is een methode om kwaliteits- en efficiëntieverbeteringen doeltreffend te organiseren. Eigenlijk combineert het twee verbetermethodes: Lean (reduceren van verspilling door processen te stroomlijnen) en Six Sigma (reduceren van defecten door problemen effectief op te lossen). Het uitgangspunt is het focussen op wat klanten daadwerkelijk belangrijk vinden en dit in processen vertalen. Tegelijkertijd reduceert men de kosten, verhoogt men de klanttevredenheid en verkort men de doorlooptijd.

De opleidingen worden in verschillende niveaus georganiseerd en gekoppeld aan belts, vergelijkbaar met judogordels: white belt, yellow belt, green belt, black belt en master black belt. Aan elk niveau zijn er ook specifieke leerelementen en vaardigheden gekoppeld. Iemand met een yellow belt heeft bijvoorbeeld inzicht in de basisprincipes en zal als doorgeefluik naar de hogere belts fungeren, terwijl iemand met een black belt een vergevorderde expertise in de methodiek heeft en eerder een rol als coach of mentor heeft. De duur en de inhoud van de opleiding is onder meer afhankelijk van de te behalen belt.

# 4. Opleiding tot DPO (Data Protection Officer)

Sinds 2018 is er in Nederland veel veranderd op het gebied van persoonsgegevens en gegevensbescherming. De AVG bevat namelijk strengere regels en sancties. Een van deze regels is de verplichting om een DPO aan te stellen. Een DPO beschikt over de nodige kennis, zowel op juridisch, technisch als administratief niveau. Het is de persoon die rapporteert over het privacy- en beveiligingsbeleid in de onderneming en die de databeveiliging in de onderneming bevordert. De opleiding is geschikt voor de meest uiteenlopende professionals, gaande van bedrijfsjuristen, die net zoals de juridische sector evolueren, tot IT-managers.

Posted in: HRM