In de periode van november tot en met januari heb je de mogelijkheid om over te stappen van zorgverzekeraar. Het is zeker verstandig om je hier even in te verdiepen om ervoor te zorgen dat je ook het komend kalenderjaar gebruik kunt maken van een geschikte zorgverzekering. Het is immers een gegeven dat zorgverzekeringen sterk aan verandering onderhevig zijn. Hieronder 5 goede redenen om een overstap van zorgverzekering te overwegen. 

Waarom het belangrijk is om zorgverzekeringen te vergelijken

Het is bijna een traditie dat je aan het eind van het jaar wordt overspoeld door commercials over zorgverzekeringen. Dit is logisch want iedere zorgverzekeraar wil jou graag doen geloven dat zijn de meest interessante polis voor jou beschikbaar hebben. De enige persoon die dit echter kan vaststellen ben jijzelf. Jij weet immers als geen ander wat jouw wensen zijn met betrekking tot het gebruik maken van diensten uit de zorg. 

De regel met betrekking tot zorgverzekeringen is eenvoudig. In de maanden november, december en januari heb je de mogelijkheid om over te stappen van zorgverzekering. Als je deze stap niet zet, geef je hiermee aan dat je ervoor kiest om de huidige polis (of een vergelijkbare variant) aan te houden. Door het veranderlijke karakter van ziektekostenpolissen is het niet vanzelfsprekend dat dit ook daadwerkelijk de beste keuze voor je is. In de meeste gevallen worden er bijvoorbeeld veranderingen doorgevoerd met betrekking tot de tarieven. De voordeligste zorgverzekering van afgelopen jaar hoeft niet vanzelfsprekend de goedkoopste zorgverzekering van dit jaar te zijn. Daarnaast worden er binnen een polis vaak veranderingen doorgevoerd met betrekking tot de verzekerde zorg en de vrije zorgkeuze. Het is dus verstandig om eens te bekijken of je huidige zorgverzekering nog wel bij je past. Je zult ontdekken dat er best redenen zijn om juist een overstap te overwegen. Wij zetten deze redenen hieronder voor je op een rijtje.

5 redenen om over te stappen van zorgverzekeringen

  1. De zorgverzekering past niet meer bij mij.

Doordat de verzekeraars vrijwel ieder jaar de vergoedingen van de aanvullende verzekeringen aanpassen, is het goed om te beoordelen of de zorgverzekering nog wel bij jou past. Daarnaast kan jou zorgbehoefte wellicht veranderd zijn of sluit je niet uit dat deze gaat veranderen. Dit zijn zeker redenen om over te stappen.

  1. De zorgverzekering is niet meer de voordeligste optie.

Het kan zomaar zo zijn dat je best tevreden bent met je verzekering maar dat er een vrij hoog bedrag staat op het prijskaartje dat eraan hangt. Een goedkope zorgverzekering zoeken is dan een begrijpelijke keuze. Met behulp van de informatie van een onafhankelijke vergelijkingssite kun je een overwogen keuze op dit gebied maken.

  1. Niet tevreden over de service van de zorgverzekeraar.

Een andere zeer begrijpelijke reden om over te stappen is als je niet tevreden bent met de serviceverlening van je huidige zorgverzekeraar. Je bent bijvoorbeeld van mening dat de declaraties niet snel genoeg worden afgehandeld of dat je geen bevredigend antwoord krijgt op de vragen die je stelt.

  1. Om een nieuwe vergoeding voor brillen of lenzen aan te kunnen vragen.

De meeste zorgverzekeringen bieden eens in de twee jaar een vergoeding voor brillen en lenzen. Als je ervoor kiest om over te stappen van zorgverzekeraar, kun je vaker deze vergoeding aanvragen.

  1. Gebruik maken van een collectieve verzekering.

Veel werkgevers hebben een collectiviteitskorting afgedwongen bij een specifieke verzekeraar om dit als secundaire arbeidsvoorwaarde aan te kunnen bieden aan hun werknemers. Als deze collectiviteitskorting voordeliger is dan je huidige verzekering, is dit ook een goede reden om een overstap van zorgverzekering te overwegen.