Een groot aantal mensen dat in loondienst werkt, maakt geregeld overuren. Volgens onderzoek van het CBS maakt meer dan een kwart van deze groep mensen wel eens “deze keuze”. Volgens de algemene gedachtegang hoort het overwerken er wel een beetje bij en is dit niet zo’n ramp. Er zijn echter een aantal zeer belangrijke argumenten om deze keuze juist niet te maken. Hieronder benoemen we 9 redenen waarom je niet moet overwerken.
Overwerken een structureel “probleem”
Volgens cijfers uit verschillende onderzoeken, blijkt het overwerken een structureel probleem te zijn. Het percentage mensen (vaak hoger opgeleiden) die aangeven met regelmaat over te werken blijft de laatste jaren stabiel. Dit komt voornamelijk omdat veel mensen het overwerken juist niet als probleem zien. Het wordt vaak naar collega’s toe als ongemakkelijk ervaren om als eerste de laptop dicht te klappen om richting terras te vertrekken. Daarnaast speelt het aanzien richting de leidinggevende ook een grote rol en wordt overwerken geassocieerd met belangrijk en onmisbaar zijn voor een bedrijf. In dit geval speelt de sociale druk ook een rol.
9 redenen waarom je niet moet overwerken
Het sporadisch overwerken is uiteraard geen probleem maar de kans is groot dat het niet bij deze ene keer blijft. Er ontwikkelt zich vrij snel structuur in het overwerken en dat is om verschillende redenen géén goede zaak. Hieronder 9 redenen waarom je niet moet overwerken:
- Je kunt minder tijd met je gezin doorbrengen en je hebt minder sociaal leven
- Je hebt minder tijd voor je noodzakelijke ontspanning (zoals sporten)
- Verplicht overwerken kan het plezier in het werk verminderen
- Je hebt minder tijd om te rusten waardoor je sneller chagrijnig wordt
- De kwaliteit van het afgeleverde werk wordt niet beter als je langer aan het werk bent, het tegendeel is vaak zelfs het geval
- De noodzaak om over te werken is vaak een signaal van een slecht georganiseerd takenpatroon. Wellicht zijn er winkansen in efficiëntie of de verdeling van het werk
- Door veelvuldig over te werken schep je verwachtingen bij anderen die je wellicht niet wilt of kunt waarmaken
- Je gaat snel ongezonder leven (minder ritme) door overwerk
- Overwerken is vaak een signaal van veel stress en werkdruk. Hierdoor is overwerken (maar ook het ontstaan van de noodzaak hiervan) slecht voor je eigen gezondheid
Een hoge bloeddruk als gevolg van stress voorkomen
Het laatste punt in de bovenstaande opsomming van 9 redenen waarom je niet moet overwerken is wellicht de belangrijkste. Stress en werkdruk (of sociale druk) zijn belangrijke veroorzakers van hoge bloeddruk. Een ongezonde levensstijl, wat vaak de gevolgen zijn van overwerk, zijn andere belangrijke Als gevolg van een hoge bloeddruk kunnen ernstige gezondheidsklachten ontstaan zoals hart- en vaatziekten. Het probleem is echter dat we een hoge bloeddruk nauwelijks merken als dit niet wordt vastgesteld. Ernstige klachten worden pas in laat stadium opgemerkt.
Met behulp van een goede (klinisch gevalideerde) bloeddrukmeters kan een betrouwbare diagnose worden vastgesteld. Als je veel werkdruk ervaart is de investering in een bovenarm- of polsbloeddrukmeter een goede investering om je gezondheid te monitoren. “In de regel zijn bovenarm bloeddrukmeters minder gevoelig voor beweging. Daarom adviseert de Hartstichting een bovenarm bloeddrukmeter om thuis de bloeddruk op te nemen.” (bron: bloeddrukmeterswebshop.nl). Volgens deze in bloeddrukmeters gespecialiseerde website maak je door het kopen van bloeddrukmeters van Omron, Microlife of Medisana de beste keuze.