Een gespreide beleggingsportefeuille omvat vele categorieën. Wellicht heb je al cryptomunten in je bezit, maar ook gouden en zilveren munten kunnen daar een deel vanuit maken. Op zoek naar munten, goud op zilver? Neem dan eens een kijkje bij kevelam.nl voor een ruim assortiment. Overigens net als bij iedere beleggingscategorie is het verstandig om je eerst goed te informeren voordat je een begin maakt met deze vorm van beleggen.

Waarom beleggen in munten?

Gouden munten en zilveren munten hebben altijd een waarde door het kostbare materiaal waarvan ze zijn gemaakt. Afhankelijk van de soort munt kan er ook nog een extra waarde aan toegekend worden voor de verzamelaar. Dat geldt bijvoorbeeld niet voor een moderne Krügerrand of de Maple Leaf waarbij het met name om de hoeveelheid goud gaat. Deze gouden munten verkopen kan ook overal. Andere gouden en zilveren munten hebben vaak ook nog een extra verzamelwaarde. Dat maakt beleggen erin moeilijker maar ook interessanter.

Begin niet zomaar een collectie gouden of zilveren munten

Net als bij iedere beleggingscategorie is het van belang om eerst te bepalen wat jij in de portefeuille wilt opnemen. Misschien gaat je interesse uit naar historische munten, maar er worden ook nog jaarlijks nieuwe gouden munten geslagen, vaak om bepaalde gebeurtenissen te herdenken. Bijvoorbeeld kan je in ons land zowel nog zilveren munten in redelijke hoeveelheden aantreffen evenals gouden tientjes. Er is voldoende interessante lectuur over het verzamelen van munten beschikbaar, ook op het internet.

Zoek een betrouwbare leverancier

De handel in goud en zilver is lucratief en er zijn wereldwijd duizenden webwinkels die deze producten aanbieden. Maar koop jij je overige producten bij webshops ook zonder goede waarborgen? Helaas is er in deze handel erg veel kaf onder het koren. Aanbiedingen die mooier lijken dan mogelijk is zijn in het algemeen niet betrouwbaar. Check bij webwinkels altijd de waarmerken en controleer de referenties. Dat voorkomt dat je een kat in de zak koopt.

Waarom zou je munten kopen in plaats van baren?

Als het je vooral om de goud of zilverwaarde gaat, zijn baren uiteraard ook een optie. Je weet dan precies wat je krijgt en ook op welke wijze de waarde van je goud of zilver fluctueert. De trend is echter dat er steeds meer munten worden gekocht. Gouden en zilveren munten zijn vaak eenvoudiger te verhandelen en het verzamelen van munten kan op den duur ook nog eens een leuke hobby worden met rendement.

Een paar munten om van te dromen

Net als in andere collecties zijn er soms extreem waardevolle munten verhandeld. Vaak is er dan sprake van een fout waardoor de munt extreem zeldzaam is geworden. De duurste munt die onlangs werd verhandeld kwam dan ook niet uit een ver verleden maar was een Double Eagle uit 1913. De gouden munt met een nominale waarde van $ 20 bracht op een veiling meer dan $ 7,5 miljoen op. Een gouden $ 10 munt uit 1806 werd eerder voor $ 5 miljoen van de hand gedaan. De zwaarste gouden munt ooit werd in Canada geslagen in 2007. Deze woog 100 kilo.