De wereld van IT staat nooit stil. Ook in de komende tijd kunnen we op het gebied van IT verschillende trends verwachten. In dit artikel vertellen we je er meer over.

1. Flexibele cloudoplossingen

In de afgelopen jaren zijn steeds meer mensen structureel vanuit huis gaan werken. Ook het hybride werken –een combinatie van thuiswerken en werken op kantoor- won aan populariteit. Deze ontwikkeling heeft als gevolg dat steeds meer organisaties de wens hebben om hybride werken te kunnen faciliteren. Met een flexibele cloudoplossing is dit mogelijk. Medewerkers hebben altijd en overal toegang tot belangrijke programma’s en bestanden. Het is de basis voor een flexibele organisatie in deze tijd. Veel organisaties zijn al begonnen met het werken in de cloud, bijvoorbeeld door middel van een public cloud, een private cloud of een combinatie hiervan: de hybride cloudoplossing. Werken in de cloud biedt verschillende voordelen. In de afgelopen jaren zijn steeds meer mensen structureel thuis gaan werken. Logischerwijs hebben veel organisaties de wens om hybride te werken. Daarnaast kan een cloudoplossing naar behoefte opgeschaald en afgeschaald worden. Op die manier kun je onnodig hoge kosten voorkomen.

Een veelgebruikte cloudoplossing is Microsoft Azure. Met deze cloudoplossing kunnen belangrijke bedrijfselementen -zoals databases en hosting- in de cloud worden gebruikt. Deze oplossing wordt al gebruikt in uiteenlopende branches. Overweeg je om over te stappen naar deze cloudoplossing, dan is een azure training zeker aan te raden.

2. Verdere automatisering

Processen automatiseren is niets nieuws. In de komende jaren zal deze trend zich dan ook blijven voortzetten in het bedrijfsleven. Het is niet voor niets dat adviesbureau Gartner hyperautomatisering beschreef als één van de IT trends in 2022. Met hyperautomatisering wordt het zoveel mogelijk automatiseren van werkprocessen bedoeld. Het maakt bedrijven veerkrachtiger en zorgt ervoor dat ze sneller en makkelijker kunnen groeien. Microsoft Power Automate helpt organisaties bij het automatiseren van routineklussen, zoals het ontvangen van een e-mailherinnering of het automatisch opslaan van e-mailbijlagen. Zo kun je je bedrijfsvoering nog beter stroomlijnen.

3. Cybersecurity

Ook op het gebied van cybersecurity staan de ontwikkelingen niet stil. Een andere trend die Gartner omschrijft is cybersecurity mesh. Cybersecurity mesh houdt het beschermen van de volledige IT-omgeving van een organisatie in. Dit kun je doen door met verschillende cybersecurity dienstverleners samen te werken. Zij hebben elk hun eigen expertise en maken op deze manier de beveiliging van je IT-omgeving sterker. Zo wordt het nog moeilijker voor cybercriminelen om toe te slaan binnen jouw organisatie.