Ben je beginnend ondernemer? Dan komt er vast erg veel informatie op je af en kan het zijn dat jij je een beetje overweldigd voelt. Wanneer je onderneemt, zorg je zelf voor inkomsten en is het belangrijk om je bedrijf financieel gezond te houden. Doordat je zeker in het begin veel dingen tegelijk moet doen, kunnen de financiële zaken die geregeld dienen te worden er nog weleens bij inschieten. In deze blogs krijg je 5 interessante en handige tips om je bedrijf financieel gezien in orde te houden. Je leest informatie over regelingen, aftrekposten en boekhoudprogramma’s.

1. Bekijk of je in aanmerking komt voor MKB-vrijstelling

De MKB vrijstelling zorgt voor een verlaging van je fiscale winst, waardoor je uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen. De vrijstelling geldt voor winst uit één of meerdere andere ondernemingen die je hebt. Het totale percentage wat je voor de vrijstelling op je winst kunt inzetten is 14%.

2. Zet middeling in

Als ondernemer zijnde en zeker op het moment dat je net begint, heb je vaak te maken met een wisselend inkomen. Belastingmiddeling kun je inzetten als je te maken hebt met wisselende inkomsten, zeker als je bijvoorbeeld net je baan hebt opgezegd om al je tijd volledig in je eigen onderneming te steken. Middeling is bedoeld voor alle ondernemers die gedurende de eerste jaren nog geen stabiel inkomen hebben.

3. Gebruik je kleine ondernemersregeling

De kleine ondernemersregeling zorgt ervoor dat je van een korting gebruik kunt maken als je btw gaat betalen. Wanneer je hier gebruik van maakt, hoef je geen btw-aangifte meer te doen en hoef je de btw ook niet meer op de facturen naar je klanten te vermelden. Het kan zijn dat je soms toch eenmalig btw-aangifte moet doen, maar hier word je vanzelf van op de hoogte gebracht door de Belastingdienst. Het belangrijkste voordeel is dat je minder tijd in je administratieve taken hoeft te steken.

4. Op welke aftrekposten mag je aanspraak maken?

Eens per jaar dien je inkomstenbelasting te betalen. Om ervoor te zorgen dat je op deze kosten kunt besparen, is het belangrijk om je te verdiepen in de aftrekposten waar jij als beginnend ondernemer recht op hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de zelfstandigenaftrek, startersaftrek, investeringsaftrek, fiscale ouderdagreserve en nog veel meer. Verder mag je bepaalde kosten die je maakt om bedrijfsmiddelen aan te schaffen ook aftrekken.

5. Zorg voor een compleet en makkelijk boekhoudprogramma

Wist je dat er tegenwoordig erg goede online boekhoudprogramma’s bestaan? Hierdoor wordt het voor jou als beginnende ondernemer veel makkelijker om je financiële zaken op orde te houden. Daarnaast kun je vaak met één druk op de knop al je btw-aangifte versturen en kun je de prestaties beter in de gaten houden. Je hebt namelijk direct een beter overzicht in de kosten en de winst die je met je onderneming maakt. Sommige boekhoudprogramma’s zijn gratis en anderen kosten je bij wijze een klein bedrag per maand.