Het mooie aan het zijn van een ondernemer, is dat je er geen studie voor hoeft te hebben gevolgd. Wanneer je een goed bedrijfsidee hebt, je de drive hebt om er iets moois van te maken en je voldoende doorzettingsvermogen hebt, kan je al snel mooie stappen maken. Het is natuurlijk wel beter om je theoretisch gezien ook te verdiepen in het runnen van een onderneming. Juridisch gezien dient alles aan je onderneming wel te kloppen, anders kan je tegen vervelende problemen aanlopen. In deze blog krijg je een aantal interessante juridische tips op het moment dat je ondernemer bent.
Schrijf je onder de juiste rechtsvorm in
Wanneer je een bedrijf start, moet je dit verplicht bij de Kamer van Koophandel (KvK) inschrijven. Je kunt uit verschillende rechtsvormen zoals bijvoorbeeld een eenmanszaak, besloten vennootschap of een vennootschap onder firma. Voordat je de rechtsvorm voor je onderneming kiest, moet je aan bepaalde eisen voldoen. Als je niet aan de eisen voldoet of je een verkeerde rechtsvorm kiest, kan dit je vervelende juridische problemen opleveren. Zorg dat je precies weet wat je rechten en plichten zijn, zodat je bijvoorbeeld gewoon volwaardig bepaalde contracten kunt aangaan en je zonder problemen kunt ondernemen.
Zorg voor auteursrecht en bescherm je bedrijfsgeheimen
Wist je dat de huisstijl van je merk, website en je gehele marketing voor je vastgelegd kan worden binnen het auteursrecht? Vooral op het moment dat je een derde partij inschakelt om je huisstijl in elkaar te zetten, is het belangrijk dat je altijd bij al je bestanden, het logo, de website en de op maat gemaakte ontwerpen kunt komen. Het zou erg vervelend zijn als de derde partij opeens bepaalt dat je het logo niet langer in gebruik mag nemen. Let hier dus goed op.
Daarnaast is het belangrijk dat je de knowhow van je onderneming beschermt. Vooral wanneer je mensen in dienst hebt, is het belangrijk om je werkwijze en bedrijfsgeheimen te beschermen. Hiermee voorkom je dat je concurrenten opeens alles over je onderneming weten, als zij een werknemer van je weten over te halen om voor hen aan de slag te gaan. Je zou de werknemers bijvoorbeeld een vertrouwelijkheidsbeding of een bepaald opgesteld concurrentiebeding kunnen laten tekenen. Vraag vooral bij een jurist na wat je opties op dit gebied zijn.
Leg alle afspraken die je maakt vast
Ben je van plan om personeel in dienst te nemen of om zo nu en dan zzp’ers en freelancers voor je te laten werken? Zorg er dan in ieder geval voor dat iedereen weet wat zij van je kunnen verwachten. Ga je samenwerkingen met andere bedrijven aan? Laat dan ook alle afspraken in een speciaal opgestelde overeenkomst vastleggen. Wanneer iedereen weet waar hij/zij aan toe is, kun je teleurstellingen en onrealistische verwachtingen voorkomen. Ben je van plan om een vennootschap aan te gaan, laat dan een aandeelhoudersovereenkomst opstellen. Hoe meer je zwart op wit hebt staan, des te minder onduidelijkheid er kan ontstaan.