Iedereen kan een eigen onderneming starten. Je gaat naar de Kamer van Koophandel, schrijft je in en je ondernemerschap is een feit. Om de onderneming ook daadwerkelijk winstgevend te maken is echter een heel ander verhaal. Het is niet voor niets dat veel nieuwe ondernemers binnen drie jaar stoppen. Wie een succesvolle onderneming wil starten doet er daarom goed aan zich voor te bereiden op de grootste uitdagingen die komen kijken bij het starten van een onderneming. Om die reden zetten wij deze uitdagingen voor je op een rij.
1.Een ijzersterk ondernemingsplan schrijven
Het is misschien wel de meest gemaakte fout van startende ondernemers; een bedrijf beginnen zonder eerst een ijzersterk bedrijfsplan te schrijven. Hierdoor beginnen aspirant-ondernemers een bedrijf zonder vooraf een juiste inschatting te maken van de te verwachten kosten en baten. Het schrijven van een ondernemingsplan dwingt je echter om vooraf alle kostenposten in kaart te brengen, inclusief de uitgaven waar je niet zo snel aan denkt. Daarnaast word je gedwongen om na te denken over het aantrekken van klanten, de marges op je producten en diensten en de benodigde financiering van je bedrijfsplan. Doe je dit niet dan is de kans op een mislukking heel groot. Een goed ondernemingsplan schrijven is een grote uitdaging, maar dus absoluut onmisbaar. Zeker weten dat je goed beslagen ten ijs komt? Je kunt het bedrijfsplan laten maken door een professioneel bureau die precies weet aan welke zaken je als startende ondernemer moet denken.
2.Klanten vinden en binden
Veel beginnende ondernemers hebben een geweldig idee of een ambitieus plan. Ze vergeten echter één ding: hoe ze daadwerkelijk aan klanten komen. En laat nu het vinden en binden van klanten één van de grootste uitdagingen van een startende onderneming zijn. Verdiep je dus vooraf heel goed in een marketingstrategie en durf ook te investeren in het aan de man brengen van je product of dienst. Voor goede bedrijfsresultaten is nu eenmaal goede marketing nodig en dat kost altijd geld.
3.Een goede balans vinden tussen werk en privé
De ene ondernemer werkt zich over de kop terwijl de ander denkt dat je een bedrijf er wel ‘even naast kunt doen’. Beide situaties zijn uiteraard niet optimaal. Als jonge ondernemer is het daarom een belangrijke uitdaging om een goede balans te vinden tussen werk en privé. Enerzijds is het belangrijk om voldoende tijd, geld en energie in het bedrijf te stoppen. Anderzijds heb je voldoende vrije tijd nodig om het vol te kunnen blijven houden en ook op lange termijn succesvol te kunnen blijven.
Heb jij de ambitie om een onderneming te starten? Houd dan serieus rekening met deze uitdagingen. Met sterk bedrijfsplan, door te durven investeren in marketing en door balans te vinden tussen werk en privé, is de kans dat jij na 3 jaar nog overeind staat zeker reëel.