Als ondernemer is het belangrijk dat je een professioneel netwerk opbouwt. Je kunt namelijk veel uit zakelijke relaties halen. Denk aan nieuwe klanten, nieuwe bedrijven opbouwen, je zou met een andere ondernemer kunnen brainstormen en nog veel meer. Er zijn genoeg manieren waarop jij je zakelijke netwerk kunt uitbreiden, er worden zelfs allerlei evenementen georganiseerd waar je aan deel kunt nemen. In deze blog krijg je een aantal tips welke evenementen voor ondernemers interessant kunnen zijn en hoe je meer zakelijke connecties kunt maken. Samen bereik je altijd meer dan in je eentje, dus onderschat je zakelijke netwerk in ieder geval niet.

Betaalde en onbetaalde netwerkevenementen

Wanneer je net in de wondere wereld van de netwerkevents komt kijken, merk je al snel dat er een verschil is tussen betaalde en onbetaalde evenementen. Soms kun je kiezen uit een onbetaald event, waar veel animo voor is. Dit is natuurlijk mooi meegenomen en helpt je zeker om je zakelijke netwerk uit te bouwen. Andere events zijn betaald, dit wil zeggen dat je er een entreebewijs voor moet kopen. Hier vind je vaak de meest ambitieuze ondernemers terug, aangezien ze in het netwerkevent willen investeren. Dit kan dus nog waardevollere contacten voor je netwerk opleveren.

Bepaal zelf of je voor een evenement wil betalen of niet. Het zou zonde zijn als je ergens heen gaat wat je veel geld kost, waarna je er verder niets aan hebt of er niks boeiends uit kunt halen.

Bepaal naar wat voor soort zakelijke connecties je op zoek bent

Er bestaan zakelijke events voor ondernemers, maar ook specifieke bijeenkomsten voor bepaalde branches. Ben jij een ondernemer en zou je graag meer ondernemers uit een bepaalde branche aan je netwerk toevoegen? Dan kun je overwegen om een event voor die branche bij te wonen. Hierdoor kun jij je eigen kansen creëren en zorg je ervoor dat jij je onder de juiste mensen bevindt. Het kan verfrissend zijn om met ondernemers uit andere branches te sparren, waardoor je nieuwe inzichten voor je eigen onderneming kunt opdoen.

Met deze tips kun je beter netwerken

Wanneer je probeert om je zakelijke netwerk te vergroten, is het belangrijk dat jij je gezicht laat zien. Probeer zo veel mogelijk naar netwerkbijeenkomsten, seminars, congressen, businessclubs en andere face-to-face events te gaan. Neem dan ook altijd je visitekaartje mee, zodat men je achteraf altijd online makkelijk op kan zoeken, je kan bellen of mailen. Wist je dat je zelfs op verjaardagen zou kunnen netwerken? Denk maar eens aan een verjaardag van een goede vriend(in), waar mensen op afkomen die je nog niet kent en die zakelijk gezien misschien interessant voor je kunnen zijn.

Laat je werk niet overheersen, maar probeer vooral een leuke connectie met mensen op te bouwen, die je later tot een zakelijke connectie kunt uitbouwen. Verder dien je altijd en overal vanuit het niets je elevator pitch te kunnen houden. Oefen je pitch en vat in 1 minuut samen wat je doet, waarom en wat er interessant aan is voor de ander. Hiermee zal je zeker indruk maken op zakelijke events.