Veel mensen die rechten gaan studeren doen dat omdat het een brede studie is en er veel specialiteiten zijn. Als je rechten studeert kom je in de sector juridisch terecht. Om de samenleving goed te laten functioneren is een goed rechtssysteem nodig. Mensen in het juridische vak zijn de mensen die dit rechtssysteem omhoog houden. Alle juridische beroepen zijn in te delen binnen de diverse richtingen die zijn te onderscheiden. Denk hierbij aan privaatrecht, strafrecht, belastingrecht en bestuursrecht. Over het algemeen is het baanperspectief binnen de sector goed.

De besten

De sector juridisch heeft zo zijn beroemdheden. Sommige advocaten zijn bijvoorbeeld zo goed in hun vak dat iedereen ze kent en door hen vertegenwoordigd wilt worden. Het salaris van juristen hangt dan ook af van hoe goed ze zijn. Zo zijn er binnen elke juridische richting wel een paar namen te bedenken van juristen die zich hebben onderscheiden in hun vak. Zo zijn er zelfs bekende advocaten families. Denk bijvoorbeeld aan de Moskowicz’ advocaten. Deze familie heeft al meerdere generaties aan goede advocaten voortgebracht. Meestal hebben de beste advocaten hun eigen advocatenkantoor. Hun naam als advocaat is hun handelsmerk.

Afstand tot de samenleving

Het Nederlands recht is voor de gemiddelde Nederlander een groot doolhof. Omdat het inschakelen van een advocaat nogal een stap kan zijn (en vaak niet betaalbaar) is het Juridisch Loket in leven geroepen. Het Juridisch Loket geeft gratis juridisch advies op tal van onderwerpen. Categorieën zijn bijvoorbeeld: wonen & buren, werk & inkomen, familie & relatie, politie & justitie, aankopen & garantie en schulden & incasso. Advies vragen kan zowel via de website, telefonisch of via een afspraak.

Voorbeelden

De meest bekende voorbeelden binnen de juridische sector zijn waarschijnlijk de spraakmakende strafzaken waar heel Nederland van hoort. Toch is het juridische vak verweven in alle lagen van de samenleving. Bij echtscheiding heb je bijvoorbeeld juridische hulp nodig. Of wat dacht je van een conflict op het werk? Ook gebeurt het wel eens dat je zulke erge ruzie met de buren krijgt dat jullie er samen niet meer uitkomen. Ook dan is het inschakelen van juridische hulp verstandig. Maar ook bij disputen over aankopen of garantie kan je onverwacht juridische steun nodig hebben. Kortom, de sector is erg divers en iedereen krijgt direct of indirect met de juridische sector te maken.