Als ondernemer heb je de keuze uit diverse wholesale ICT-dienstverleners. Elke ICT dienstverlener biedt eigen oplossingen aan en hanteert eigen tarieven. Natuurlijk is het logisch dat je daar rekening mee houdt, maar toch mag de prijs niet de enige doorslaggevende factor zijn. Anders kan je ook gewoon voor een grey route kiezen.

Neem de wholesale provider technisch onder de loep

Het maakt niet uit of de aangeboden diensten nu betrekking hebben op datatransmissie of telefonie: je moet ze altijd technisch beoordelen. Als de verbinding instabiel is, krijg jij ten slotte met de klachten af te rekenen. En dan mag je nog zo’n goede SLA hebben: uiteindelijk moet jij ook klanten behouden en dit lukt enkel als jij, en dus ook je wholesale provider (ISP), de dingen goed doet.

Neem niet alleen genoegen met cijfertjes die aangeven hoeveel procent van de verbindingen succesvol zijn. Ga daarom het gesprek aan en vraag hoe de ISP zijn netwerk heeft opgebouwd. Vraag dan waaruit het core network bestaat en hoe de virtualisatie is geregeld. Je kan natuurlijk altijd nog wat dieper gaan graven. Zo hoef je niet enkel na te gaan wat de gebruikte apparatuur is, maar ook in welke datacenters het gelegen is en hoe deze datacenters met elkaar verbonden zijn. Per slot van rekening zijn zo’n verbindingen, en zeker hun capaciteit, vaak een zwakke schakel. Ook het al dan niet aanwezig zijn van redundante koppelingen en het aantal koppelingen naar het PSTN speelt een rol.

Het klinkt allemaal als een potje zemelknopen, maar er zijn echt wel grote kwaliteitsverschillen merkbaar. Zo zijn er zelfs aanbieders van telefoniediensten die maar één PSTN-koppeling hebben! Hoe dan ook: als het goed zit, zal een potentiële ISP hier helder over willen communiceren.

Organisatorische beoordeling

Enkel technisch beoordelen zegt natuurlijk nog niks. De vraag is ook hoe de ISP intern is georganiseerd. Vaak zie je dat er hier twee mogelijkheden zijn. Enerzijds zijn er de grote spelers die in handen zijn van investeringsfondsen uit de financiële sector. De besluitvorming verloopt hier vaak hobbeliger, maar je kan dan wel echt meesurfen op de snelle groei die ze doormaken. Anderzijds zijn er de kleinere spelers die minder snel groeien, maar zij staan qua service vaak dichter bij jou en zijn een stuk flexibeler. Als je zelf bereid bent om in een sterk merk te investeren en daarbij kwaliteit voorop wil stellen, is dit vaak een betere optie.

Andere manieren om een wholesale provider te beoordelen

Er zijn natuurlijk nog heel wat andere manieren om een ISP te beoordelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de cijfertjes achter de wholesale provider. Het is per slot van rekening niet de bedoeling dat ze binnenkort de boeken dicht moeten doen want dan kom jij ook in de problemen. Ook de voorgelegde overeenkomsten mag je gerust onder de loep nemen. Het staat je natuurlijk vrij om je hierin te laten bijstaan door echte experts ter zake. Uiteindelijk is het kiezen van een ISP niet iets waar je lichtvaardig mee om moet gaan en dat is misschien wel het belangrijkste dat je moet onthouden.