Een eigen bedrijf beginnen is het spannendste en leukste wat er is. Het is een nieuwe uitdaging die je aangaat. Je hoopt dat alles vlekkeloos verloopt, echter blijkt dat niet het geval te zijn. Er zijn verschillende aspecten waar rekening mee gehouden moet worden. Voordat je begint met je bedrijf wordt er dan ook verwacht dat je een ondernemingsplan maakt. Wat houdt zo’n plan precies in?

In een ondernemingsplan, ook wel een bedrijfsplan, onderbouw je waarom jouw toekomstige bedrijf een succes zal worden. Eerst begin je met het beschrijven van het doel (waarom begin je het bedrijf?). Schrijf dit kort en krachtig op. Dan omschrijf je de ideale klant van het product of dienst. Vervolgens omschrijf je wat jouw bedrijf anders maakt dan de bestaande bedrijven. Tip: kijk naar wat jouw visie en missie is. Er moet ook gekeken worden naar hoe je het product gaat verkopen. Leg daarna uit wat de dienst of product inhoudt. Als laatste voeg je het financiële plan toe. Hierin worden de kosten beschreven en hoeveel klanten er nodig zijn om het break-even point te behalen. Om die kosten te kunnen maken, moet er een kapitaal aanwezig zijn. Maar waar haal je dat vandaan?

Er zijn verschillende manieren om aan zakelijk geld te komen. De meest voor de hand liggende manier is, eerst sparen en dat geld vervolgens investeren in je bedrijf. Een andere manier is zakelijk geld lenen, door een zakelijke lening af te sluiten. Dit houdt in dat je geld leent om dat in het bedrijf te investeren. Een paar voorwaardes hiervan zijn:

  • Het geleende geld moet gebruikt worden voor zakelijke doeleindes. Die doelen worden vastgelegd in een overeenkomst met de kredietverstrekker.  
  • Zorgen voor financiële zekerheid. Dit doe je door de kredietverstrekker een onderpand te geven of ander onroerend goed. Hier vragen kredietverstrekkers na om zeker te zijn dat het geleende geld wordt afbetaald.
  • Er wordt een BKR-toetsing gedaan. Er wordt dan gekeken of je geen betalingsachterstanden hebt of een andere lening hebt lopen.
  • Er wordt een looptijd van de lening bepaald met de verstrekker.

Wil je liever lenen zonder het geven van onroerend goed, dus een zakelijke lening zonder eigen geld? Dan wordt het aangeraden om te kijken naar een minikrediet, macrokrediet of bij een particuliere investeerder. Meestal wordt er gekozen voor een minikrediet, omdat het gemakkelijk is om aan te vragen. Bij een minikrediet kan je maximaal 1500 euro lenen, die je binnen 62 dagen moet betalen. Daarnaast wordt er geen BKR-toetsing gedaan. Dit is ideaal als je ergens anders al een lening hebt lopen. Echter heeft een minikrediet een aantal voorwaardes: je moet minimaal 21 jaar zijn, woonachtig in Nederland en geen uitkering hebben. Als je daaraan voldoet mag je een minikrediet aanvragen.

Om zorgeloos een bedrijf te beginnen, moet je een ondernemingsplan maken. Dit bestaat uit: doel, ideale klant, toegevoegde waarde, marketingplan, concurrentieanalyse, omschrijving product/dienst en een financieel plan. Om de kosten te kunnen dekken moet er kapitaal aanwezig zijn. Er zijn drie manieren om te zorgen voor kapitaal. De eerste manier is sparen. De tweede manier is het afsluiten van een zakelijke lening met eigen geld. De laatste manier is een zakelijke lening zonder eigen geld.