Tegenwoordig gaan veel mensen als zelfstandige aan de slag. De tijd van werken voor een baas lijkt steeds meer verleden tijd. Nieuwere generaties kiezen er steeds vaker voor om een eigen onderneming op te richten en zelf de touwtjes in handen te nemen.
Als je als startende ondernemer een huis wil kopen, komt daar meer bij kijken dan als je in loondienst werkt. Denk bijvoorbeeld aan het verkrijgen van een hypotheek. Dit kan een stuk lastiger zijn omdat je geen stabiel inkomen hebt. En de geldverstrekkers daar – helaas – een risico in zien.
In dit artikel lichten we voor je uit welke mogelijke complicaties er zijn wanneer je een huis wil kopen als ondernemer. Met een goede voorbereiding voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan als je je droomhuis hebt gevonden.
Aftrekbare lasten
Elke ondernemer weet hoe intensief de eerste jaren als ondernemer zijn. Met name de kosten die voor de baat gaan. Je hebt nog weinig omzet terwijl je al veel kosten maakt.
Gelukkig zijn een hoop van de kosten aftrekbaar bij de belastingdienst. Hierdoor houd je wat meer geld over aan het eind van het jaar. Helaas brengen deze aftrekposten ook met zich mee dat je netto-inkomen lager uit valt.
Een werknemer krijgt een vast salaris, waardoor het eenvoudig is om te bepalen hoeveel geld hij mag lenen voor de aankoop van een woning. Voor een ondernemer is dit ingewikkelder, omdat de aftrekbare lasten het netto-inkomen negatief beïnvloeden. Hierdoor kan het soms voorkomen dat je als ondernemer minder geld kunt lenen omdat de bank het risico niet wil nemen.
Houd er dus rekening mee dat je hypothecaire lening lager kan uitvallen door het feit dat je een ondernemer bent. Daarnaast is het belangrijk dat de inschatting van de aankoopprijs correct is.
Een huis kopen als beginnende ondernemer
Als beginnende ondernemer zal je inkomen laag zijn, bovendien heb je nog geen statistieken omtrent het jaarlijkse inkomen voor de bank. Dit kan het moeilijker maken om een hypotheek te krijgen, maar dit hoeft uiteraard geen probleem te zijn.
Het is belangrijk dat je alle noodzakelijke documenten op orde hebt en naar je financiëel adviseur meeneemt als je een hypotheek gaat aanvragen. Zo zorg je ervoor dat je meer geld kunt lenen en dat de bank een beter inzicht heeft in jouw financiële zaken.
De volgende documenten zijn belangrijk wanneer je een hypotheek gaat afsluiten:
● De inkomsten van je bedrijf over de afgelopen jaren.
● Formulieren omtrent de inkomstenbelasting van de voorgaande jaren.
● Een overzicht van al je inkomsten, dus niet alleen de inkomsten van je bedrijf, maar ook de inkomsten vanuit bijvoorbeeld aandelen.
● Je moet duidelijk kunnen aantonen wat je vermogen is, denk hierbij aan je spaarrekeningen en aandelen.
Als je deze documenten op orde hebt, dan kan de financieel adviseur je makkelijker adviseren en zo kan de bank jouw financiële situatie beter beoordelen. Hierdoor kun je mogelijk een hogere hypotheek krijgen.
Hulp bij het kopen van een huis als ondernemer
Natuurlijk begrijpen we dat je het al lastig genoeg hebt als ondernemer. Alle randzaken bij het kopen van een huis kun je er dan echt niet bij hebben. Gelukkig kun je het proces makkelijker maken voor jezelf door een aankoopmakelaar in te schakelen.
Een aankoopmakelaar geeft je onafhankelijk advies en helpt jou bij het kopen van een huis, en bij de onderhandelingen van de prijs.