Lang, lang geleden… was het normaal om dagelijks naar kantoor te gaan. Tegenwoordig zijn we vooral in ons thuiskantoor te vinden. Na de pandemie zullen we weer voorzichtig naar het werk reizen – hetzij in mindere mate. En als het dan zo ver is, zal er extra aandacht moeten worden besteed aan de hygiëne van onze werkomgeving. Voor het schoonmaken van oppervlakken zoals bureaus kunnen desinfecterende middelen worden gebruikt, maar voor het virusvrij houden van de lucht die we inademen, zijn omvangrijkere maatregelen nodig. Lees meer over wat een schone werkomgeving behelst, en wat de voordelen ervan zijn.

De kantoorschoonmaak

Voorheen was het geen probleem dat de schoonmaker aan het eind van een werkdag alleen een doekje over je bureau haalde en schoonmaakte wat er vies uitzag. Nu zijn we veel waakzamer geworden, en maken we tevens schoon wat er op het blote oog niet vies uitziet. Vooral ook de veel aangeraakte oppervlakken zoals deurklinken en lichtknopjes. Desinfecteren is essentieel om de verspreiding van bacteriën en virussen te voorkomen en de kans op besmetting te verlagen. Uiteraard kun je als bedrijf (vaker) een gespecialiseerde schoonmaakdienst inhuren, en werknemers vragen om ook hun eigen werkplek te reinigen, maar daarmee is nog niet alles schoon.

Een schone lucht

Een schone lucht

Een belangrijk onderdeel van een schone werkomgeving is namelijk de luchtkwaliteit op kantoor. Deze kan worden hooggehouden middels systemen van luchtfiltering en luchtzuivering. Voorkom een vervuilde kantoorlucht vol virussen, bacteriën, fijnstof, geuren of gassen door bijvoorbeeld een luchtreiniger te laten installeren. Een schone lucht draagt bij aan de gezondheid van medewerkers, vermindert de verzuimkosten van het bedrijf, reduceert de schoonmaakkosten en zorgt ervoor dat eventuele machines in dezelfde ruimte langer meegaan.

Voordelen van een schone werkomgeving

We noemden hierboven al wat voordelen van luchtzuivering, maar het schoonhouden van de werkomgeving kent nog meer positieve kanten. Zo ervaren medewerkers minder stress in een schone kantoorruimte en kunnen ze zich er beter focussen. Goed voor de productiviteit! Als bedrijf laat je bovendien met een frisse werkomgeving een goede, professionele indruk achter op je personeel en op (potentiële) klanten.

Schoon thuiswerken

Totdat we weer naar kantoor gaan in plaats van naar de eettafel of onze werkplek op zolder, zul je ook de werkomgeving thuis schoon moeten houden. Desinfecteer regelmatig je toetsenbord en muis, was je handen vaak en lang, maak het toilet vaker schoon dan je gewend was (je gebruikt hem immers ook intensiever), stofzuig geregeld en was de ramen zodat er meer licht naar binnen kan schijnen. Zo ben je ook productiever wanneer je thuiswerkt. Bovendien voelt thuiswerken in een schone omgeving natuurlijk veel prettiger dan thuiswerken aan een smoezig bureau. Het is dus ook nog eens goed voor je humeur!