We leven in een tijd waarin iedereen die daartoe in de gelegenheid is geacht wordt vanuit huis te werken. Sommigen verliezen echter hun baan door de coronacrisis en zitten wel thuis, maar hebben geen werk. Wat voor een werkzaamheden zou je eigenlijk kunnen gaan doen van huis uit? We geven ter inspiratie een aantal suggesties voor fijne thuiswerk beroepen.

Administratief werk

Een administratieve bijbaan vanuit huis is een prettige manier om wat bij te verdienen terwijl je veilig thuis kunt blijven. Het biedt een breed scala aan mogelijke invullingen. Het kan gaan om het verwerken van data, maar ook secretariële werkzaamheden, het bijhouden van financiële administratie of het onderhouden van social media kanalen. Dat betekent wel dat het niet al het mogelijke administratieve werk zomaar voor iedereen geschikt is. Wel kun je natuurlijk eerst een cursus volgen om jezelf te kwalificeren voor een bepaald soort administratief werk. Een goede, foutloze beheersing van de Nederlandse taal is wel noodzakelijk.

Schrijfwerk

Ben jij goed met de Nederlandse taal en kun je goed schrijven voor verschillende doeleinden? Dan kun je ook proberen je geld te verdien met blogs, artikelen en andere soorten webteksten. Hou er rekening mee dat er verschillen termen voor aanverwante beroepen rondgaan. Dat kan simpelweg ‘blogger’ of ‘tekstschrijver’ zijn, maar kijk zeker ook eens naar vacatures met de titel ‘copywriter’ of ‘content creator’. Naast actief solliciteren op dit soort functies, zijn er ook diverse platformen waar je je in kunt schrijven om aan opdrachten te komen. Kennis van SEO is vaak wel gewenst bij teksten voor het internet.

Bijles geven

Is er een schoolvak waar jij helemaal in uitblonk? Dan kun je ook bijles gaan geven aan scholieren. Zeker in deze tijd waarin de continuïteit van lesprogramma’s niet zeker is wegens coronabesmettingen en maatregelen van de overheid, kunnen veel leerlingen vaak wel wat hulp gebruiken. Er zijn verschillende online platforms waarop je je kunt inschrijven als bijlesleraar om aan leerlingen te komen, maar je kunt natuurlijk ook bij de lokale supermarkt een advertentie ophangen of een kleine advertentiecampagne op Facebook specifiek gericht op je eigen omgeving inzetten om aan klanten te komen. Bijles geven kan overigens vaak ook prima met behulp van videobellen.

Inpakwerk

Inpakwerk vanuit huis doen is iets wat eigenlijk iedereen wel kan, hoewel je wel in staat moet zijn om snel en nauwkeurig te werken. Vaak word je per aantal artikelen dat je inpakt betaald, wat een motivatie is om het tempo erin te houden. Afraffelen is echter geen goed idee als je een tevreden opdrachtgever wilt hebben die bij je terug blijft komen met opdrachten. Wat kun je zoal voor geld inpakken? Denk aan zaken als kerspakketten, folderpakketten, tasjes met promotieartikelen of zelfs snoep, noten of theedoosjes. Het is wel praktisch om thuis de ruimte te hebben om spullen op te kunnen slaan én te kunnen inpakken, anders wordt het ingewikkeld en kan je inpakwerk de leefbaarheid van je woning in de weg gaan staan.

Deze tijd gaat uitwijzen dat er veel meer van huis uit kan dan we ooit gedacht hebben. Dat is een golf waar jij op mee kunt varen. Grijp dus de kansen waar ze liggen en scoor een leuke thuiswerkbaan!