Recent publiceerde Forbes hun bekende Forbes 30 Under 30-lijst. Hierbij kiest Forbes telkens 30 veelbelovende jonge ondernemers uit 20 verschillende sectoren uit. Opvallend is opnieuw de sterke aanwezigheid van niet minder dan 10 crypto-ondernemers op deze lijst. Het bewijst andermaal dat ook ondernemend Nederland niet blind mag zijn voor de crypto-opportuniteiten. We doen de 5 belangrijkste namen uit de doeken. Laat je vooral door hun verhaal inspireren.

Sam Bankman-Fried

Een eerste aanwezige is Sam Bankman-Fried. Sam Bankman-Fried studeerde aan de Massachusetts Institute of Technology en is de oprichter van Alameda Research, een kwantitatief cryptotradingplatform dat ruim 2,5 miljard dollar activa beheert. Hij richtte in 2019 het crypto-derivatenplatform FTX op, dat recent nog 40 miljoen dollar ophaalde. FTX handelt in futures op cryptomunten. Hierbij kan onder meer worden gespeculeerd op de BTC koers. Hij bezit ruim 50% van de aandelen van het bedrijf dat vorig jaar een winst van zo’n 30 miljoen dollar realiseerde.

Alexander Liegl

Een andere opmerkelijke naam is deze van Alexander Liegl. Alexander studeerde aan de Stanford University en is de oprichter van het miningbedrijf Layer1 Technologies. Hij zet met andere woorden elektriciteit om in geld en gaat daarheen waar de elektriciteit het goedkoopst is. Momenteel bevindt hij zich in het westen van Texas, op een plek waar meer windturbines dan oliebronnen te vinden zijn. Hij “tankt” er goedkope, groene stroom en heeft een bijzondere overeenkomst met het windmolenpark gesloten.

Hij neemt namelijk energie af wanneer er stroom in overvloed is, maar schakelt alles uit wanneer de wind ophoudt met waaien. Dankzij deze unieke deal koopt hij stroom in aan ongeveer 1 cent per kilowattuur. Een eenvoudige rekensom leert dat hij momenteel zo’n 1.000 dollar energie verbruikt per Bitcoin. Dat is een enorme winst en zelfs de volgende Bitcoin halving zal daar geen verandering in brengen.

Amiti Uttarwar

Op de lijst vinden we ook Amiti Uttarwar terug. Amiti is de eerste vrouwelijke bijdrager aan Bitcoin Core en is een van de weinige programmeurs die bijdragen aan de onderliggende Bitcoincode. Ze is de dochter van Indiase migranten en ze studeerde aan de Carnegie Mellon University in Pittsburgh, een particuliere universiteit die bekendstaat omwille van hun expertise op informatica- en roboticagebied. Tegenwoordig representeert ze een collectief van software-ingenieurs dat opensourcegeld ontwikkelt. Ook is ze de oprichtster van The Bitcoin Zine, een publicatie die de lichtere en meer artistieke kant van Bitcoinontwikkeling veruitwendigt.

Joey Krug

Joey Krug begon in 2011 met het minen van Bitcoins. In 2013 bouwde hij zijn eigen Bitcoin-PoS. Een jaar later verliet hij abrupt de schoolbanken om Augur op te richten, een op de Ethereum-blockchain gebaseerd gedecentraliseerd marktplatform voor economische voorspellingen. Tegenwoordig is hij als CCIO aan de slag bij Pantera Capital en investeert hij duchtig in innovatieve projecten.

Flori Marquez

Ten slotte moeten we het ook wel hebben over Flori Marquez. Flori is de mede-oprichtster van BlockFi, een platform waarbij crypthouders hun cryptomunten kunnen uitlenen. Het gaat met andere woorden om een P2P-bank die de klassieke kredietverstrekkers volledig uitschakelt. Daarnaast biedt het platform ook handelsdiensten aan. Het haalde onder meer kapitaal op bij Susquehanna en Winklevoss en het sloot vorig jaar af met een omzet van ruim 120 miljoen dollar. Op dit moment bereidt Flori Marquez een beursgang voor.