Je hebt de stap gezet om een eigen bedrijf te beginnen. Nu is het alleen de grote vraag hoe je dit aan gaat pakken, online zijn super veel tips te vinden en ook aan andere uitleg en informatie is er geen gebrek. Als je er online niet uitkomt dan zijn er ook nog verschillende hulplijnen die je kunt raadplegen. Vaak denken mensen dat je een groot startkapitaal nodig hebt om een eigen bedrijf te kunnen starten, toch is dit in veel gevallen niet zo. Als jij benieuwd bent naar hoe je met een klein budget toch een bedrijf kunt starten lees dan snel verder!

Verschillende soorten bedrijven

Voordat je kunt bepalen of en zo ja, hoeveel startkapitaal je nodig hebt is het belangrijk om te weten wat voor soort bedrijf je wilt gaan starten. Wanneer je bijvoorbeeld een webshop wilt beginnen dan is de kans groot dat je een voorraad in moet kopen, tenzij je aan dropshipping gaat doen. Daar vertel ik later meer over. Wanneer je diensten aanbied zoals bijvoorbeeld het schrijven van teksten of huiswerkbegeleiding dan heb je geen voorraad nodig. Je kunt hiervoor een laptop aanschaffen maar je kunt ook je eigen laptop gebruiken in de beginperiode.

Tips voor het starten van een onderneming met een klein budget

Hieronder heb ik een aantal tips voor je op een rijtje gezet waarmee jij zonder budget of met een klein budget toch je eigen onderneming kunt gaan starten:

  • Dropshipping. Hierbij heb je zelf geen eigen voorraad. Wanneer jij een bestelling binnenkrijgt gaat er een berichtje naar jouw groothandel en die versturen het pakketje naar jouw klant toe. Het is een methode die veel gebruikt wordt. Het enige nadeel is helaas wel dat doordat je niet je eigen voorraad in beheer hebt en alles via jouw groothandel gaat de verzendtijd daardoor langer is. Verder is dit wel een hele goede optie, zeker wanneer je net bent gestart met je onderneming.
  • Kleine voorraad. Als je toch graag zelf je pakketten rechtstreeks en daardoor ook snel naar je klanten wilt versturen dan is het hebben van een kleine voorraad ook een goed idee. Vaak gaan de bestellingen nog niet meteen vanaf het begin heel erg hard. Een kleine voorraad is dus prima om mee te beginnen. Wanneer je door de voorraad heen bent bestel je gewoon weer een nieuwe voorraad. Weinig investeringsrisico voor jou en je klanten zijn tevreden dat ze hun pakketjes snel ontvangen. Win-win dus.
  • Kijk wat je nog in huis hebt liggen wat je kunt gebruiken. Maak je video’s? gebruik dan je eigen camera en wanneer je gebruik moet maken van een laptop gebruik dan ook je eigen laptop. Wanneer de zaken goed gaan en je hierin door wilt dan kun je nieuwe en betere producten kopen.

Voorbeeld Ondernemingsplan

Zoek wellicht ook een ondernemingsplan voorbeeld op, zodat je zeker weer dat jouw onderneming goed van start gaat. Ik wens je veel succes met het verwezenlijken van jouw droom. Het starten van een eigen bedrijf, ook met een klein budget!