Heb je een eigen website en bied je bezoekers de mogelijkheid om hier producten en/of diensten af te nemen? Dan is het handig wanneer zij rechtstreeks via de site kunnen betalen. Je moet er in dat geval wel voor zorgen dat het betaalproces op de juiste manier is ingericht. Een payment service provider (PSP) neemt jou deze zorg uit handen. Omdat je uit verschillende PSP’s kunt kiezen, weet je mogelijk niet wat de beste keuze is. Daarom vertellen wij jou hieronder waar een goede payment service provider aan moet voldoen.

1. Een PSP moet een groot aantal betaalmogelijkheden hebben

Als je op zoek bent naar een goede payment service provider, raden wij jou aan om allereerst naar de betaalmogelijkheden te kijken. Er zijn tegenwoordig talloze manieren om online af te rekenen, maar niet iedere PSP biedt alle betaalmogelijkheden aan. Bepaal daarom eerst voor jezelf op welke manieren jij jouw klanten af wilt laten rekenen. Dit maak het een stuk makkelijker om een geschikte PSP voor jouw website te vinden.

Richt jij je op de Nederlandse consument? Kies dan voor een payment service provider die in ieder geval de betaalmethode iDEAL aanbiedt. Omdat dit voor de meeste Nederlanders inmiddels de meest vertrouwde vorm van online betalen is, biedt eigenlijk iedere PSP deze betaalmethode aan. Dagelijks worden er namelijk 1,5 miljoen betalingen gedaan via iDEAL.

Daarnaast bieden de meeste PSP’s meer betaalmethoden aan dan alleen iDEAL. Nu vraag jij je mogelijk af waarom je ook andere betaalmethoden nodig hebt? Dat is simpel te verklaren, want alleen consumenten die klant zij bij een Nederlandse bank kunnen betalen via iDEAL. Wil je ook verkopen aan Belgische consumenten? Kies dan voor een payment service provider die de betaalmethode Bancontact aan jouw webwinkel toe kan voegen. Als je jouw producten wereldwijd wil verkopen, mogen ook creditcardbetalingen, PayPal en Apple Pay niet ontbreken als betaalmethoden. Bovendien willen ook Nederlandse consumenten wel eens niet met iDEAL betalen, maar bijvoorbeeld achteraf of via QR.

2. Je moet snel en makkelijk kunnen betalen via een payment service provider

Sommige ondernemers baseren hun keuze uitsluitend op de betaalmethoden waar een payment service provider mee werkt. Toch raden wij je aan om verder te kijken dan de manieren waarop klanten kunnen betalen. Je wilt immers ook dat zij snel af kunnen rekenen op jouw website. Veel ondernemers denken dat dit vanzelfsprekend is, maar dat is het allerminst. Bij sommige PSP’s duurt het doorlopen van het betaalproces namelijk langer dan wenselijk is. Dit brengt risico’s met zich mee.

Zo kunnen klanten bijvoorbeeld afhaken als ze vinden dat het betalen te lang duurt. Baseer jouw keuze voor een payment service provider daarom ook altijd op de snelheid van het betaalproces.

3. Kijk naar de aanvullende diensten van een PSP

Wil jij doorgroeien en je website openstellen voor anderen? Dan heb je behalve inkomende betalingen ook de verwerking van uitgaande betalingen naar je leveranciers nodig. Of heb je een servicemodel met abonnees dan heb je een PSP nodig die periodieke betalingen kan verwerken. En ben je op zoek naar een geautomatiseerde manier van het opvolgen van onbetaalde facturen? Oftewel via invoicing en dunning? Ook dan kan de juiste Payment Service Provider je helpen. 

En natuurlijk is ook snelheid, conversie en veiligheid belangrijk bij het uitkiezen van een PSP. Vraag daarom naast een offerte ook altijd een gesprek aan om te kijken of er een klik is met jouw business.