Een psycholoog is een specialist in de geestelijke gezondheidszorg die personen helpt, zodat ze beter kunnen omgaan met hun geestelijke gezondheidsproblemen, waaronder levens- en relatieproblemen. Hiervoor worden psychologische behandelingen en gesprekstherapie ingezet.

Psychologen worden opgeleid om verschillende psychotherapieen toe te passen. Hierdoor kunnen ze therapie geven die bij jou aansluit en je kunt vanuit iedere plaats in Nederland met een therapeut afspreken. Kortom: je kunt online, via een app, of op je telefoon in contact komen met een therapeut. Daardoor wordt het veel eenvoudiger om een therapeut te vinden waarmee het klikt, zodat je op een effectieve manier communiceert.

Hoe kan een psycholoog je helpen in jouw situatie?

Luisteren is de taak van een psycholoog. Luisteren naar wat je zegt is essentieel voor psychologen én belangrijk om hun taak succesvol uit te voeren. Veel mensen die worstelen met geestelijke gezondheidsproblemen kiezen ervoor om in therapie te gaan. Soms is het voldoende wanneer je weet dat je gehoord wordt. Professionele psychologen zullen naar jeluisteren en letten op jouw welzijn tijdens gesprekken.

Daarnaast is het belangrijk om inzicht te krijgen in het hoe en waarom psychologen kunnen helpen bij geestelijke gezondheidsproblemen. Ook voor andere uitdagingen, zoals relatieproblemen en rouwverwerking, kun je bij een psycholoog terecht. Er zijn verschillende soorten psychologen, zoals een klinisch psycholoog of een basispsycholoog Alle psychologen zijn opgeleid om naar je te luisteren en je te begeleiden in je herstel.

Een psycholoog vervult de functie van klankbord

Je kunt zelf al ideeën hebben over de zaken die je geestelijke gezondheid beïnvloeden, waardoor ze ontstaan zijn of wat je moet doen om te herstellen. Of je nu op zoek bent naar een psycholoog in Den Haag of nabij Utrecht een psycholoog zoekt: zij zijn bereid om te luisteren naar wat je te zeggen hebt en nodigen je uit om hierover dieper in gesprek te gaan. Uiteindelijk gaat het erom dat je jezelf beter begrijpt. Weet dat een psycholoog jou kan adviseren en ondersteunen, zodat je meer begrip krijgt voor je eigen situatie.

Een psycholoog houdt een spiegel voor

Of je nu naar een psycholoog gaat voor behandeling van depressie, angst of problemen op het werk, psychische problemen kunnen invloed hebben op de manier waarop jij naar gebeurtenissen en omstandigheden kijkt. Een psycholoog kan je helpen om situaties vanuit meerdere perspectieven te zien..

Bewustwording is één van de manieren waarop een psycholoog kan ondersteunen

Een andere mogelijkheid is dat je je bewust bent van een probleem, maar vind je het nog lastig om de impact van jouw klachten op de rest van je leven te zien.. Of je nu zoekt naar behandeling informatie voor adhd of iets heel anders: psychologen gaan samen met jou op zoek naar de oorzaken en manieren waarop jij jezelf kunt helpen. Dit doen ze door middel van gesprekken of in sommige gevallen door psychologische tests.

Posted in: HRM