Hoe mensen reageren bij een noodgeval, valt niet altijd goed te voorspellen. Op zo’n moment neemt ons lichaam het over van onze hersenen, en reageren we door de grote hoeveelheid stresshormonen die vrijkomt vaak heel anders dan we zouden verwachten. Waar veel mensen van zichzelf verwachten direct in actie te komen, blijkt het merendeel van de mensen te wachten of te vluchten.

Verstijven, vluchten of vechten

De meeste mensen denken van zichzelf dat zij een ‘vechter’ zijn als het om noodsituaties gaat. Zij zien zichzelf als degene die in actie zal komen, die anderen zal helpen en die ervoor kan zorgen dat de situatie onder controle komt. De held, degene die levens redt. Want dat zou iedereen doen, toch, als de situatie zich voordoet?

Alhoewel de meeste mensen hierop bevestigend zullen antwoorden, blijkt het in de praktijk lastig om het eigen gedrag te voorspellen. Wanneer een mens wordt geconfronteerd met een noodgeval, is dat vaak een nieuwe, onbekende situatie. Men weet niet hoe te handelen, het lichaam raakt in paniek en door de grote hoeveelheid stresshormonen die daarbij vrijkomt, heeft men de reactie op wat er gebeurt vaak niet meer onder controle.

Slechts een heel klein deel van de mensen blijkt zich vervolgens als vechter of leider op te stellen, en actief aan de slag te gaan om de situatie op te lossen. De meeste anderen blijken vluchters te zijn, ook een goede manier van het lichaam om het gevaar te ontwijken, of iemand die verstijft, en wacht op instructies over wat te doen.

Altijd iemand die weet wat er moet gebeuren

Omdat er zo veel mensen zijn die in een noodgeval verstijven, en simpelweg wachten tot iemand anders hen vertelt wat er moet gebeuren, is het belangrijk dat er binnen ieder bedrijf voldoende mensen aanwezig zijn die de leiding kunnen nemen. Door het volgen van een BHV cursus leer je hoe je moet handelen in een noodsituatie. Doordat dit regelmatig wordt herhaald, is de kans groot dat je, als de situatie zich daadwerkelijk voordoet, vanzelf het juiste zal doen. Je bent erop voorbereid, waardoor de kans groot is dat je hersenen je als vanzelf het juiste zullen laten doen.

Daarmee breng je niet alleen jezelf in veiligheid, je zorgt ook voor de veiligheid van je collega’s. Juist in noodgevallen hebben zij iemand nodig die hen vertelt wat te doen, en dat is precies de reden dat BHV verplicht en zo belangrijk is. Niet alleen leer je tijdens een cursus levensreddende behandelingen zoals reanimatie uit te voeren, je leert ook hoe te handelen tijdens een beginnende brand of een andere reden tot ontruiming. Als jij weet wat er moet gebeuren, kun je ook de collega’s die verstijven het juiste laten doen. En dat kan heel wat levens redden.