Ben je een goede verkoper, dan weet je alles te verkopen. Een mooi praatje, een goed verhaal, en de deal is rond. Toch? Helaas ligt dat in de praktijk niet zo gemakkelijk. Er zijn genoeg producten te vinden die echt maar lastig te verkopen zijn. Zeker wat meer abstracte producten, die je niet gemakkelijk aan een klant kunt laten zien, vereisen wat meer inspanning voordat de koop wordt gesloten. De juiste tools zijn hiermee onmisbaar. Niet alleen geven zij de klant een beter idee van het product in kwestie, het stelt de verkoper ook in staat om nog beter maatwerk te leveren, en sneller met een prijs te kunnen komen, en precies inzicht te hebben in hoe deze is opgebouwd.

Maak het zichtbaar

Iedere verkoper weet dat het veel gemakkelijker is om een zichtbaar product te verkopen, iets dat mensen kunnen zien en aanraken, dan een meer abstract iets. Door een product te zien kunnen mensen er enthousiast over raken. Zich voorstellen dat zij het product bezitten, en hoe prettig dit zou zijn. Zien zij een product niet voor zich, dan is het veel lastiger om voor te stellen hoe handig dit zou zijn, en hoe hard zij het nodig hebben.

Om die reden gaat een verkoper het liefst met producten op stap, of stalen van een bepaald materiaal. Alles om de klant een band op te laten bouwen met het product, een beeld te geven van wat deze nu eigenlijk koopt.

Helaas is dat echt niet in alle gevallen mogelijk. Complexe producten of installaties, die custom made zijn en niet even mee kunnen worden genomen, zijn lastig toonbaar te maken. Al kan een goede sales configurator hier verandering in brengen.

Het is net echt!

Door gebruik te maken van software die het aan te kopen product direct zichtbaar kan maken voor de klant, is het opeens een stuk gemakkelijker om hen een beeld te geven van wat zij nu eigenlijk kopen. Op deze manier kan een product niet alleen helemaal op maat worden samengesteld, het resultaat ervan wordt ook direct zichtbaar, vaak zelfs in 3D.

Iedere keuze die in het aankoopproces wordt gemaakt, iedere aanpassing die wordt gedaan, is direct zichtbaar. Niet alleen in hoe het product eruitziet op het scherm, maar ook in de kosten die ermee samenhangen. Op deze manier werkt CPQ op zijn best; het product kan op maat worden geconfigureerd, de klant ziet hoe het eruit komt te zien, de verkoper ziet precies wat de kosten zijn en kan op basis hiervan een goede prijsinschatting naar de klant maken. Gaat deze hiermee akkoord, dan is de precieze lijst met onderdelen direct beschikbaar voor de afdeling die met de productie aan de slag gaat, en kan deze met één druk op de knop naar de volgende plek in het proces verzonden worden.