Als HR-medewerker heb je natuurlijk het beste met het personeel voor. Vandaar dat je er ook voor wil zorgen dat zo min mogelijk personeelsleden zich ziekmelden of bijvoorbeeld voor een langere periode in een burn-out terecht komen. Overspannen medewerkers hebben vaak te maken met te veel stress op het werk. Hier kun je als HR-medewerker iets aan doen. Je kunt ervoor zorgen dat het personeel minder stress ervaart. In deze blog lees je terug op welke manier je dat kunt bereiken. Wanneer je een stress loze omgeving creëert, zal je personeel minder snel en lang ziek zijn, waardoor jullie met elkaar meer kunnen bereiken.

Zorg dat je de medewerkers de kans op rust biedt

Allereerst is het belangrijk om naar je personeel te luisteren. Herken je signalen van stress op bepaalde afdelingen? Ga hier dan vooral het gesprek over aan. Bespreek waarom er sprake is van stress, wat dit met je personeel doet. Daarna kan er samen een plan worden bedacht om de gevoelens van stress weg te nemen of in ieder geval te verminderen. Neem de tijd om naar verhalen van het personeel te luisteren en stel vragen. Wanneer je betrokken bent, kun je vaak al signalen van mogelijke burn-outs herkennen en wellicht voorkomen. Je zou bijvoorbeeld ook voor een stilteruimte voor je personeel kunnen kiezen. Hier kunnen zij zich even terugtrekken en bepaalde werkzaamheden afmaken, zonder dat ze op de hectische afdeling zitten, waar zij zich soms niet kunnen concentreren.

Wees streng op het nemen van pauzes

Elk bedrijf kent weleens drukke periodes. In tijden van stress is het belangrijk om niet te versloffen in het zorgen voor voldoende rust tijdens de werkdag. Pauzes worden het eerst ingekort of tijdelijk aan het eigen bureau gevierd als er sprake is van drukte op een afdeling. Voorkom dit. Je personeel heeft recht op pauze en heeft dit ook nodig om even tot rust en tot zichzelf te komen. Vooral bij kantoorbanen is het belangrijk dat het personeel even achter de computer vandaan komt. Benadruk het belang van pauzes en zorg dat het personeel bijvoorbeeld even een blokje om kan om de benen te strekken. Een pauze kan als klein reset moment werken. Hierna kan het personeel zich weer beter concentreren en zijn ze klaar voor het laatste deel van de werkdag.

Wat is het voordeel van flexibele werktijden?

Soms komt stress bij personeelsleden door hun thuissituatie. De stress die zij daar ervaren, nemen zij dan mee naar het werk. Is er bijvoorbeeld een kind of familielid ziek? Biedt je personeel dan de kans om flexibele tijden te werken. Dan krijgt je personeel beter de kans om ziekenhuisafspraken bij te wonen en de zorg voor het zieke familielid zonder al te veel stress op zich te nemen. Verder zorgen flexibele werktijden voor een betere werk- en privébalans. Dit zorgt ervoor dat je personeel minder stress ervaart.

Posted in: HRM