Maar hoe zit het eigenlijk met het personeel van HRM? Als je bij HRM werkt heb je duidelijk skills nodig, niet alleen in communicatie maar ook in coaching en bemiddeling. Er zijn verschillende opleidingen te volgen om je klaar te stomen voor HRM professional. Een bekende opleiding is de Hbo-opleiding Human Resource Management. Voorheen werd deze studie ook wel ‘Personeel en Arbeid’ genoemd. Als HRM professional kan je bij meer dan alleen grote commerciële bedrijven terecht. Kleine bedrijven, overheidsinstellingen, scholen, ziekenhuizen en vakbonden zijn andere voorbeelden.

De competenties

Bij de opleiding Human Resource Management ligt de focus op het aanleren van verschillende vaardigheden, ook wel competenties genoemd. Elke opleiding heeft zijn eigen competenties, zo ook Human Resource Management. Plannen en organiseren zijn misschien wel de belangrijkste twee competenties. Een HRM professional moet overzicht kunnen houden op de processen en een topper zijn in plannen en organiseren. Analyseren en adviseren zijn ook hoog gewaardeerde competenties binnen het vakgebied. Om de complexe structuren binnen bedrijven te begrijpen moet je in staat zijn te analyseren en adviezen te geven op basis van je bevindingen. Als laatste zijn mensenkennis, integriteit en sensitiviteit belangrijke competenties. Als HRM professional draait je werk namelijk om mensen en daar komen aardig wat sociale skills bij kijken.

Concrete banen binnen HRM

Binnen de afdeling HRM hebben natuurlijk niet alle werknemers precies dezelfde functie en taken. Functietitels die je bij HRM vaak tegenkomt zijn bijvoorbeeld: medewerker werving en selectie, medewerker compensatie en benefits, en opleidingsfunctionaris. Daarnaast is er bij veel bedrijven ook vraag naar consulenten (arbeidsmarkt of arbeidsvoorziening), jobcoaches en arbeidsbemiddelaars. Andere mogelijke functies zijn ook: beleidsmedewerker planning en organisatie, trainer bedrijfsopleidingen, en loopbaan- of organisatieadviseur. Kortom, een HRM afdeling bestaat over het algemeen uit een zeer divers team.

Wat voor mensen vind je bij HRM?

In de naam van efficiëntie neemt de HRM afdeling het personeel in het bedrijf vaak onder de loep. Omgekeerd kan je je afvragen wat voor soort mensen HRM professionals zijn. Als we alle HRM mensen voor het gemak even generaliseren tot een persoon, dan kom je uit bij iemand die goed tot de kern kan komen en kritisch is. HRM professionals zijn vaak heel sociaal, maar tegelijkertijd ook zakelijk en organisatie gericht. Naast de details kunnen HRM mensen ook uitzoomen en het totaalplaatje zien. Daarnaast zijn HRM professionals niet vies van cijfers en krijgen ze energie van advies geven. Oftewel, een waardevolle toevoeging voor ieder bedrijf.

Posted in: HRM