We zijn tegenwoordig dol op apps. Op een gemiddelde smartphone tref je er minimaal tientallen aan. Een app om het nieuws te volgen, misschien wel meer dan één. Eentje om te zien wat voor weer het wordt. Een app om te volgen wat je vrienden en familie doen en eentje om je boodschappen mee te bestellen. Een app om je vrienden een berichtje te sturen of een reservering te maken in je favoriete restaurant. Maar niet alleen in onze vrije tijd maken we steeds meer gebruik van deze handige, kleine programmaatjes, wat apps feitelijk zijn. Ook tijdens werktijd zijn ze populair, en gebruiken we ze meer en meer.

Waar gebruik jij apps voor?

Heb jij weleens bijgehouden hoeveel apps jij op een dag gebruikt? Je zal er nog van schrikken. Alleen al op je smartphone bevinden zich er waarschijnlijk tientallen, waarvan je een groot dagelijks gebruikt. Even het nieuws checken, tussen de bedrijven door. Wat voor weer wordt het eigenlijk, moet ik een paraplu mee? Is die ene mail al beantwoord, en is er nog iets leuks gebeurd op Instagram? Even snel een spelletje spelen om te ontspannen, of je saldo checken op je bankrekening. Een foto maken, een WhatsApp-berichtje beantwoorden of kijken wie er voor je deur staat. Als je het bijhoudt, zal je zien dat je op deze manier al snel aan een flinke handvol apps komt.

En dat is dan alleen nog maar op je telefoon. Voor veel mensen geldt dat zij ook tijdens werktijd meer en meer met apps zijn gaan werken. Vaak is dat min of meer ongemerkt gebeurd. Apps zijn eigenlijk niet meer dan stukjes software die een bepaald doel hebben. Of je nu ‘echte’ software, grote programma’s, opent of een app, dat verschil merk je zeker tijdens je werk niet zo snel. Zeker niet nu onze computerschermen er meer en meer uit beginnen te zien als onze smartphones; vol met apps en snelkoppelingen naar programma’s die we vaak gebruiken.

Een app op maat

Het handige aan apps is dat zij vaak heel specifiek zijn en doorgaans kleiner dan complete software. Er zijn bedrijven die apps voor intern gebruik maken, via het power platform, om zo processen gemakkelijker en sneller te laten verlopen. Door deze te combineren met Microsoft 365 kan voor iedere medewerker een virtuele werkplek op maat worden samengesteld, die vaak op meer plekken dan alleen een vaste werkplek gebruikt kan worden. Alhoewel de hoeveelheid apps die we dagelijks gebruiken misschien een beetje de spuigaten uit lijkt te lopen, maken ze in veel gevallen ons (werk)leven wel een stuk gemakkelijker en sneller. Bij slim gebruik kunnen ze je veel tijd schelen!