Bij zilver wordt er vaak verwacht dat het van minder grote waarde is dan goud. Toch hoeft dat zeker niet het geval te zijn. Goud en zilver worden bijvoorbeeld beide gebruikt voor sieraden. Maar, het wordt ook beide gebruikt door beleggers. Zij kopen goud en zilver als de rentes laag zijn. Toch is het wel opvallend dat mensen eerder gaan voor goud kopen dan zilver kopen, omdat er dus wordt verwacht dat dit meer waard is. Technisch gezien is dat ook zo, maar de zilverprijs is bijvoorbeeld veel beweeglijker dan de goudprijs.

De zilverprijs

De prijs van zilveren beleggingsmunten beweegt dus veel. Deze beweegt zo ongeveer 5 dagen per week. De schommelingen zijn afhankelijk van de wereldwijde transacties, zoals dat vaak het geval is bij beleggen. Het verschil tussen de vraagprijs en de biedprijs van zilver wordt ook wel de middenkoers genoemd. Het gemiddelde hiervan vormt uiteindelijk de koers. De koers van zilver heeft in de afgelopen paar jaar een immense groei doorgemaakt.Dit heeft onder andere te maken met de economische crisis. Men ging veel beleggen in extern vermogen om meer bescherming over de belegging te hebben, tenminste het gevoel van bescherming. Aan het einde van deze crisis ging men weer verkopen en daalde de zilverprijs dus flink. Vanaf 2016 is er weer een groei in de zilverkoers te zien.

Waarom beleggen in zilver en niet in goud?

Maar waarom zou je investeren in het zilver kopen in plaats van goud kopen? Ten eerste is zilver over het algemeen goedkoper dan goud. Als belegger kan je dus meer zilver kopen voor minder geld waardoor het een potentieel populaire keuze is voor beleggers met een lager vermogen. Het kan natuurlijk ook zijn dat je net begint met beleggen en niet teveel risico wil nemen. Dan is zilver uiteraard ook een betere optie. Goud is voor beleggers ook veel populairder waardoor je niet snel veel verdiend. De zilvermarkt heeft veel schommelingen, wat dus ook betekent dat je in een korte tijd meer wint of verliest. Daarnaast is het goed om de investering nu te maken, want de vraag naar zilver groeit wereldwijd.

Het verschil tussen waarde in goud en zilver is er dus zeker. Het is maar net van welke kant je het bekijkt.