Als werkgever wil je graag een veilige situatie creëren op de werkvloer. Zeker in een magazijn of in een fabriek moet veiligheid centraal staan. Onveilige situaties liggen op deze plekken vanwege de machinerie en het drukke verkeer immers op de loer. Maak daarom gebruik van markeringstape op de vloeren. Hiermee creëer je overzicht en veiligheid.  Daarnaast draag je hiermee bij aan een soepele procesgang.

Waarom vloerbelijning zo belangrijk is

Veiligheid moet te allen tijde voorop staan, zeker ook op de werkvloer. Echter, het garanderen van de veiligheid kan op sommige locaties lastig zijn. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een vol magazijn waar continu heftrucks rondrijden. Wanneer hier geen duidelijke vloermarkering op de grond zichtbaar is, ontstaan er gemakkelijk onveilige situaties. En dat is uiteraard iets dat je als werkgever wilt voorkomen. Dankzij markeringstape op de grond ontstaat er duidelijkheid en overzicht. De loop- en rijrichtingen zijn hierdoor duidelijk en ook de indeling van de goederen is zo helder. We kunnen dus wel stellen dat vloerbelijning overzicht creëert op de werkvloer. En dankzij dit overzicht worden gevaarlijke situaties voorkomen. Ofwel: vloerbelijning is onmisbaar bij het waarborgen van de veiligheid op de werkvloer.

Belijningskleuren en hun betekenis

Wil je jouw magazijn gaan voorzien van vloerbelijning? Dan zal je erachter komen dat er diverse kleuren tape hiervoor te verkrijgen zijn. Ondanks het grote aanbod is het raadzaam om voor niet al te veel verschillende kleuren te kiezen. Het tape moet immers bijdragen aan het creëren van overzicht en niet aan het creëren van chaos. Gebruik daarom niet onnodig veel verschillende kleuren markeringstape. Welke kleuren je wel moet gebruiken? Dat hangt uiteraard af van je persoonlijke voorkeur. Echter, het is verstandig om te kiezen voor belijningskleuren waarvan men de betekenis kent. Zo wordt geel tape doorgaans gebruikt om de looppaden aan te duiden. En geel tape met zwarte strepen wordt daarentegen weer gebruikt als een gevaaraanduiding. 

Hoe breng je markeringstape aan?

Heb je diverse kleuren markeringstape uitgekozen? Dan kan het aanbrengen van het tape op de vloer beginnen. Het aanbrengen van de vloerbelijning is relatief simpel. Het is wel raadzaam om vooraf op de vloer een belijningsplan te maken. Bekijk bijvoorbeeld wat de natuurlijke looproutes zijn en ontdek wat de drukke verkeerspunten zijn op de vloer. Op welke plek worden bijvoorbeeld het vaakst pallets verplaatst? Dat zijn allemaal punten om rekening mee te houden. Heb je dit helder? Dan kun je het uittekenen op papier. Ga vervolgens aan de hand van jouw plattegrond aan de slag met de belijning. Je kunt het tape gemakkelijk met behulp van de bijbehorende instructies voor jouw specifieke tape aanbrengen.