Ben je beginnend of ervaren ondernemer maar heb je met verkoopangst te maken? Dan is dat erg vervelend en wil je natuurlijk graag naar een manier zoeken om ervan af te komen. Het is niet gek dat je als ondernemer onzekerheden hebt en sommige werkzaamheden enger vindt dan andere taken. Wanneer je een product of dienst verkoopt, is het echter wel belangrijk dat je dit ook aan de man leert brengen. In deze blog lees je meer over verkoopangst, krijg je tips hoe je ervan afkomt en lees je op welke manier je meer zelfvertrouwen opbouwt op dit gebied.

Wat is verkoopangst?

Verkoopangst kun je het beste omschrijven als de angst om te falen tijdens je verkoopproces. Je wil geen nee horen of je wil niet dat de klant lastige vragen stelt en negatief op je product of dienst reageert. Dit kan je zomaar overkomen en is meestal te wijten aan een gebrek aan zelfvertrouwen, onzekerheid en angst. Eigenlijk heb je niets te verliezen als je op pad gaat om je product of dienst te verkopen. De klant heeft het recht om ja of nee op je aanbod te antwoorden. Wanneer jij je verkoopangst leert beheersen, voel jij je lekkerder tijdens het uitvoeren van je werk en zal je vanzelf meer successen boeken.

Allereerst is het belangrijk dat je accepteert dat je verkoopangst voelt. Want wanneer je dat doet, leer je er vanzelf creatief mee omgaan en heb je de wil om er iets aan te veranderen. Hieronder lees je tips hoe je van de verkoopangst af kunt komen.

Een aantal tips om van je verkoopangst af te komen

Merk je dat je last hebt van verkoopangst? Geen probleem, daar kun je van alles aan doen! Je zou bijvoorbeeld een training of cursus kunnen volgen, waar je meer over verkopen leert en jij je zekerder van je zaak zal voelen op het moment dat je iets verkoopt. Heb je collega’s? Doe dan eens een aantal rollenspellen met elkaar, zodat jij je verkooptechniek kunt oefenen en verfijnen. Vraag of je collega een makkelijke, moeilijke of extreme klant wil spelen en oefen hoe je daar in de praktijk op zou kunnen reageren. Verder is het altijd leuk om er een wedstrijd van te maken. Zet doelen en kijk wie er als eerste de meeste verkopen behaalt, wellicht helpt dat je ook een stap in de juiste richting.

Deel je trots en successen!

Had je in het begin van je ondernemersreis angst om te verkopen? Dat is helemaal niet zo gek, aangezien alles waar je nog niet goed in bent, onnatuurlijk aan kan voelen. Om je verkoopangst voor eens en voor altijd uit te schakelen, is het belangrijk dat jij je eigen trots en successen met anderen durft te delen. Laat de rest maar zien welke groei je hebt doorgemaakt en op welke manier je op het punt bent gekomen waar je nu staat. Voor je eigen zelfvertrouwen is het ook beter om met anderen te delen waar je trots op bent. De positieve reacties die daaruit voortkomen doen je extra goed.