Wanneer je een onderneming hebt en je met nieuwe klanten of zakelijke relaties te maken krijgt, is het wel zo fijn om te weten of zij je product of dienst wel kunnen betalen. Er is een manier waarop je erachter komt of de klant of de zakelijke relatie financieel gezien sterk genoeg is om een afnemer van jouw product of dienst te zijn. Om dit te controleren, kun je een kredietcheck uitvoeren, of door een derde partij laten uitvoeren. De informatie die je uit de kredietcheck ontvangt, vertelt je meer over de betrouwbaarheid en de financiële situatie van de afnemer.

Wat houdt kredietwaardigheid precies in?

Het is een goed idee om nieuwe samenwerkingen of klanten te controleren op hun kredietwaardigheid. Je kunt de kredietwaardigheid controleren, om er zeker van te zijn dat de zakelijke relatie of klant aan zijn of haar financiële verplichtingen kan voldoen. Je kunt zelfs landen controleren op hun kredietwaardigheid. Wanneer je de kredietwaardigheid gaat controleren, wordt er vaak gekeken naar de financiële positie en de betrouwbaarheid van de zakelijke partij of de klant waarmee je in zee gaat. Zo weet je van tevoren wat je van de betalingen kunt verwachten. Op die manier kun je kiezen voor een betrouwbare klant of samenwerking en kun je altijd nog besluiten of je wel of niet met deze partij in zee gaat, op basis van de uitkomst van de kredietcheck.

Welk doel heeft een kredietcheck?

Het belangrijkste doel van de kredietcheck is dat je van tevoren kunt bepalen of er wel of geen betalingsproblemen met je klant of zakelijke relatie kunnen ontstaan. Je kunt zien of de partij met wie je in zee gaat geregistreerd staat bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) of niet? Verder kom je meer te weten over de betrouwbaarheid van je afnemer, waardoor je de zakelijke relatie meteen positief kunt beginnen. De kredietcheck is in het leven geroepen om bedrijven te helpen om in te schatten of hun klanten en zakelijke relaties hun rekeningen wel of niet kunnen betalen. Als bedrijf zijnde wil je wanbetalers natuurlijk voorkomen, dus kies er dan ook voor om van tevoren te checken of iemand betaalproblemen heeft of niet.

Op welke manier kun je de kredietwaardigheid van nieuwe klanten checken?

Vaak worden recente jaarrekeningen gebruikt tijdens de kredietcheck. Hierin staat precies of een klant of bedrijf winst heeft gemaakt, hoe diegene er financieel voorstaat en of er bijvoorbeeld verlies wordt gemaakt. Er kan ook gekeken worden naar het vermogen van de klant of het bedrijf. Beschikt de partij met wie je wil werken over voldoende geld om je producten of diensten netjes te betalen? Kan de afnemer tegenslagen opvangen of niet? Er kan ook gecheckt worden of iemand een wanbetaler is of niet en hoe de betaalreputatie ervoor staat. Dit is allemaal belangrijke informatie om te weten, zodat je met betrouwbare personen zaken kunt doen.

Je kunt de kredietcheck zelf uitvoeren, maar je kunt dit ook door een professional laten doen. Wanneer je zelf een grotere onderneming hebt, kun je de kredietchecks door je financiële afdeling laten uitvoeren.