Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen ervoor om te gaan ondernemen naast hun baan in loondienst. Zij zien zichzelf als parttime ondernemers en timmeren in hun eigen tijd aan hun onderneming. Volgens cijfers van de KvK zou het parttime ondernemen de afgelopen vijf jaar maar liefst met 35% te zijn toegenomen. Van 188.000 mensen in 2014 naar 254.000 mensen in 2019. Dat is een enorme stijging die mede mogelijk wordt gemaakt door werkgevers die hun werknemers ondersteunen in hun parttime ondernemerschap. Sommige zeggen zelfs dat de tijd van 30 jaar bij hetzelfde bedrijf werken voorbij is.

Hoe werkt parttime ondernemen?

Ondanks dat het percentage deeltijd ondernemers de afgelopen vijf jaar significant is gestegen, is het nog niet vanzelfsprekend dat werkgevers je ondersteunen. Vaak zitten er een aantal regels vast aan het verlenen van de flexibiliteit die je nodig hebt als parttime ondernemer. Deze regels zijn vaak niet eens onredelijk. Het lijkt dan ook een meer dan eerlijke regel dat je als parttime ondernemer iets opzet dat geen concurrerende functie heeft voor je huidige werkgever. Daarnaast werken veel deeltijd ondernemers parttime in loondienst en zijn ze parttime ondernemer in bijvoorbeeld de avonduren of weekenden.

Voordelen van parttime ondernemen

Een voor de hand liggend voordeel van parttime ondernemen is het beperken van de risico’s. In de huidige economie is het opzetten van je eigen onderneming en succesvol worden niet vanzelfsprekend. De economie is wispelturig en veranderlijk. Om toch de zekerheid te houden van een (al dan niet parttime) inkomstenbron, is het parttime ondernemerschap een mogelijke oplossing. Je kan afwachten totdat je onderneming genoeg geld in het laatje brengt totdat je de beslissing neemt om te stoppen met je werk in loondienst.

Nadelen van parttime ondernemen

Een nadeel van parttime ondernemen is dat er veel (vrije) tijd in gaat zitten. Naast je vaste baan moet je namelijk ook nog de tijd en de puf vinden om aan je onderneming te werken. Daarnaast ben je niet zo flexibel als een ondernemer die zijn volledige aandacht aan zijn of haar onderneming kan geven. Je zit namelijk vast aan werktijden en werkdagen. Ook kan het nogal een overgang zijn van de omgeving met veel collega’s om mee te sparren naar het ietwat eenzame bestaan van het ondernemen.