Ook buiten Nederland liggen veel kansen voor ondernemers. Wil je zakendoen in het buitenland, dan is goede voorbereiding onmisbaar. Ondernemen in het buitenland is namelijk best een uitdaging. Ten eerste heb je in een ander land natuurlijk met een andere taal en cultuur te maken. Daarnaast zijn verschillende zaken net even anders geregeld dan in Nederland. Denk jij erover om te gaan ondernemen in een ander land? Dan moet je in ieder geval aan de volgende 3 zaken denken.
Registreer je bedrijf in het buitenland
Ben je ondernemer in Nederland, dan moet je een rechtsvorm kiezen voor je bedrijf. Dit geldt ook voor Nederlandse ondernemers in het buitenland. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een besloten vennootschap, een eenmanszaak of een vennootschap onder firma. Met deze Nederlandse rechtsvormen kun je je ook in andere landen binnen de EU vestigen. Heb je een rechtsvorm gekozen, dan is het registreren van je bedrijf in het land waar je gaat ondernemen de volgende stap. De Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat in het buitenland kan je meer informatie geven over waar en hoe je je bedrijf kunt inschrijven.
Verdiep je in de lokale regelgeving
Ieder land hanteert andere regels voor het runnen van een bedrijf. Zorg daarom dat je goed op de hoogte bent van de regelgeving in het land waar je je onderneming gaat vestigen. Binnen de Europese Economische Ruimte (EER) is het onder bepaalde voorwaarden toegestaan om een onderneming te starten. Die voorwaarden verschillen per land. In landen buiten de EU heb je daarnaast vaak te maken met verblijfsvergunningen en werkvergunningen. Het aanvragen van deze vergunningen dien je goed voor te bereiden. Daarnaast gelden soms specifieke investeringsregels voor het starten van een bedrijf in het buitenland.
Zorg ervoor dat je officiële documenten op orde zijn
Om je inschrijving definitief te kunnen maken kunnen lokale instanties je vragen om kopieën van officiële documenten in te dienen. Denk bijvoorbeeld aan diploma’s wanneer er specifieke beroepseisen gelden in een land. Daarnaast kan er gevraagd worden naar een verklaring omtrent gedrag (VOG) of notariële akten, zoals een oprichtingsakte. Vaak heb je een beëdigde vertaling van deze documenten nodig. Door de officiële documenten te laten vertalen door een beëdigd vertaler blijven ze rechtsgeldig. Daarnaast moet je in sommige gevallen je diploma’s legaliseren. Door middel van zo’n legalisatie kun je bewijzen dat de behaalde diploma’s wettelijk erkend zijn in Nederland. Legalisatie van je Nederlandse diploma kun je aanvragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Daarnaast moet je in sommige landen je legalisatie definitief maken door middel van een apostille.
Er komt dus het een en ander kijken bij zakendoen in het buitenland. Laat je niet afschrikken en bereid je goed voor. Veel plezier vast!