Ondernemer worden houdt vaak een zeker risico in. Je bent namelijk niet meer zeker van constant werk en een continu salaris. Daarnaast is het hebben van een briljant idee misschien niet toepasbaar in de werkelijkheid. Kortom, aan ondernemen zitten de nodige risico’s die veel mensen niet willen of durven te nemen. Als er iemand iets van ondernemen weet, dan zijn het de banken wel. Volgens de Rabobank zijn er verschillende redenen waarom de voordelen voor veel ondernemers opwegen tegen de risico’s.

Meer vrijheid tegenover nul zekerheid

Vrijheid of zekerheid? Dat is nog eens een serieuze vraag waar veel mensen op afhaken. Financiële zekerheid is dan ook voor veel mensen erg belangrijk. Mensen moeten vaak niet alleen aan zichzelf denken maar ook aan hun familie. Als je niet slaagt als zelfstandig ondernemer dan kan het gevolg zijn dat je de studie van je kinderen niet meer kan betalen. Is dat het waard? Daarom is het een goed idee om in het begin je oude baan niet meteen op te zeggen maar gestaag naar volledige vrijheid toe te werken.

Een goed idee is tijdsgevoelig

Als je denkt dat briljante idee te hebben dat een gat in de markt gaat zijn, dan kan je erop rekenen dat iemand anders het ook een keer gaat bedenken. Goede ideeën voor ondernemerschap zijn dan ook vaak tijdsgevoelig. Je hebt geen tijd om jaren te wikken en wegen of je de sprong wil wagen. Vooral als je plan voor ondernemerschap te maken heeft met de digitale wereld dan moet je niet te lang treuzelen.

Jonge ondernemers zijn gelukkiger

Volgens de Rabobank is uit onderzoek gebleken dat jonge ondernemers meer werkgeluk ervaren dan jonge professionals in loondienst. Dat heeft vooral te maken met het feit dat jonge ondernemers meer van hun passie en talent kwijt kunnen in hun onderneming dan jonge professionals in hun baan kunnen. Banen in loondienst zijn namelijk tot op grote hoogte vaststaand. Je moet aan een profiel voldoen om de baan te krijgen. Jonge ondernemers maken zelf hun profiel en kunnen daar doorgaans meer van zichzelf in kwijt.