Iedereen heeft een idee wat ondernemen is en toch blijkt het uitermate moeilijk, zo niet onmogelijk, om precies te definiëren wat het inhoudt. Er zijn namelijk vele vormen van ondernemen, waardoor verschillende ondernemers het ondernemerschap anders zullen beschrijven. Ook zijn er wettelijke en fiscale aspecten dat ondernemen moeilijk te definiëren maakt. En last but not least, vanuit een persoonlijk perspectief zijn er ook grote verschillen in hoe mensen ondernemen beschrijven. Om toch een idee te krijgen van het begrip, zal je in dit artikel meer lezen over de verschillende vormen, fiscale en wettelijke verschillen en persoonlijke invullingen van ondernemen.

Verschillende vormen van ondernemen

Over het algemeen is ondernemen het organiseren van arbeid en/of kapitaal met het doel om diensten of producten te leveren. Juist omdat het een brede definitie heeft, bestaan er veel verschillende vormen van ondernemen. Een duidelijk verschil zit bijvoorbeeld in het soort bedrijf dat je runt als ondernemer. Ben je de oprichter en directeur van een groot internationaal bedrijf met wel duizend werknemers? Of ben je een zzp’er in een eenmanszaak? De directeur en de zzp’er zullen allebei verschillende ideeën over ondernemen hebben.

Fiscale en wettelijke verschillen

Naast allerlei vormen van ondernemen zijn er ook fiscale en wettelijke verschillen in ondernemen. Zodra je je bij de KvK inschrijft kan je jezelf ondernemer noemen. Echter, dat is niet altijd garantie dat de belastingdienst je als ondernemer erkent. Je moet namelijk een bepaald aantal uren halen voordat de belasting je als ondernemer erkent. Dat is soms een probleem voor mensen die parttime ondernemer zijn of moeite hebben bij het vinden van klussen. Dan is er ook nog het ondernemerschap voor de wet. Stel je bent niet ingeschreven bij de KvK en je ziet jezelf niet als ondernemer. Dan kan je alsnog juridisch bepaald als ondernemer gezien worden, als je bijvoorbeeld ontzettend veel (bij)verdiend.

Ondernemen per individu

Ondernemen heeft een hoog gehalte van individualiteit. Elke ondernemer is namelijk een keer ‘alleen’ begonnen en is dat al dan niet gebleven. Daarnaast vinden persoonlijke dromen en wensen zich ook een weg in de definiëring van ondernemen. De een doet als hobby zelfstandige klussen en ziet zichzelf niet als ondernemer. En de ander laat de buurthonden uit en ziet dat als ondernemen. Het is hangt dan ook sterk per individu af wat ondernemen is en wanneer je een zelfstandig ondernemer bent.