Heb je jarenlang in loondienst gewerkt en start je nu een eigen bedrijf? Dan ben je ineens zelf verantwoordelijk voor allerlei zaken die voorheen voor jou geregeld werden. Eén van de dingen waar je als zelfstandig ondernemer mee te maken krijgt, is de boekhouding. De meeste ondernemers vinden dit het minst leuke deel van het ondernemerschap. Je kunt het uitbesteden, maar dit brengt kosten met zich mee. Daarom besluit je mogelijk om er toch maar zelf mee aan de slag te gaan. Heb je geen kaas gegeten van boekhouden? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij jou namelijk precies waar je op moet letten bij het doen van de boekhouding.

Zorg voor een up-to-date boekhouding

Als ondernemer verstuur je ongetwijfeld de nodige facturen. Dit doe je als je een opdracht voor een klant hebt afgerond. Daarnaast is de kans groot dat je zelf ook de nodige rekeningen ontvangt. Zo moet je misschien wel spullen inkopen om jouw werkzaamheden uit te kunnen voeren. Loopt jouw bedrijf goed? Dan verstuur en ontvang je maandelijks mogelijk talloze facturen. Om orde te scheppen in jouw administratie raden wij je aan om zo nu en dan tijd te besteden aan de boekhouding. Doe dit bijvoorbeeld eenmaal per week of eenmaal per maand. Zodoende voorkom je dat jouw boekhouding een chaos wordt en je veel tijd kost.

Maak gebruik van boekhoudsoftware

Menig ondernemer gebruikt Excel voor de boekhouding. Begrijpelijk, want dit programma staat mogelijk al op jouw computer. In dat geval hoef je geen speciale boekhoudsoftware aan te schaffen. Toch is dit wel handig als je zo min mogelijk tijd wilt steken in jouw boekhouding. Met behulp van een boekhoudprogramma is boekhouden namelijk een fluitje van een cent. Tegenwoordig kun je als ondernemer uit verschillende boekhoudprogramma’s kiezen. Zoek je nog een geschikt programma? Dan raden wij je aan voor een online boekhoudprogramma te kiezen.

Waarom een online boekhoudprogramma? Omdat het gebruik van zo’n programma de nodige voordelen heeft ten opzichte van offline boekhoudsoftware. Zo kun je jouw zakelijke rekening bijvoorbeeld koppelen aan een online boekhoudprogramma. Transacties worden hierdoor automatisch ingelezen. Factureer je daarnaast ook met behulp van het online programma? Dan koppelt de software de transacties direct aan de bijbehorende facturen. Een ander groot voordeel van een online boekhoudprogramma is dat jouw boekhouding altijd en overal inzichtelijk is. Zo kun je jouw administratie bijvoorbeeld ook vanuit huis of vanaf jouw vakantieadres inzien.

Vergeet de belastingaangifte niet

Net als iedere andere Nederlander moet je als ondernemer ook aangifte doen bij de Belastingdienst. Als je in loondienst bent, krijg je alleen te maken met de inkomstenbelasting. Ook als ondernemer moet je deze aangifte doen, maar er is meer. Zo krijg je ook te maken met btw-aangifte als je een eigen bedrijf hebt. Deze aangifte kun je per maand, per kwartaal en per jaar doen. De meeste ondernemers doen dit per kwartaal.

Wij horen regelmatig van ondernemers dat zij vergeten hun btw-aangifte door te zetten naar de Belastingdienst. Bij de eerst keer krijg je nog een waarschuwing, maar de tweede keer valt er direct een boete op de deurmat. Gebruik je een boekhoudprogramma? Dan is de kans bijzonder klein dat je jouw btw-aangifte nog vergeet. Dit programma zet de aangifte namelijk voor jou klaar. Het enige wat je zelf nog moet doen, is de aangifte versturen naar de Belastingdienst.