Wanneer je een onderneming runt, is het belangrijk dat je geld in het laadje blijft brengen. Sommige ondernemers vinden het een hele uitdaging om telkens voldoende geld te verdienen. Merk je dat je onderneming groeit, maar dat je klanten bijvoorbeeld te laat betalen en dat je openstaande facturen bij je leveranciers blijven oplopen? Dan is het belangrijk om actie te ondernemen. Zorg ervoor dat je een positieve cashflow behoudt, om je onderneming op de lange termijn succesvol te houden. In deze blog lees je op welke manieren je dat kunt doen en krijg je tips om je cashflow te stimuleren.

Wat houdt een positieve cashflow in?

Cashflow houdt het verschil tussen je zakelijke inkomsten en uitgaven in. Het is belangrijk dat je een positieve cashflow hebt, om je onderneming tot een succes te kunnen maken. Wanneer er meer geld uitgaat, dan er binnen komt is het belangrijk om je strategie onder de loep te nemen. Cashflow betekent letterlijk geldstroom. Dit kun je niet als winst zien, het gaat hier echt om de liquide middelen die je onderneming binnenstromen. Zodra je over een positieve cashflow beschikt, kun je belangrijke financiële stappen zetten om je onderneming te laten groeien. Wanneer dit je lukt, zal je minder geldstress ervaren en kun je de openstaande facturen van je leveranciers makkelijker en sneller betalen.

Hoe bereken jij je ideale cashflow?

Voordat je kunt berekenen waaruit je cashflow moet bestaan, is het belangrijk dat je inzichtelijk maakt welke bedragen je maandelijks binnenkrijgt en wat je maandelijks dient te betalen. Wanneer je maandelijks meer geld binnenhaalt dan wat je uitgeeft, kun je van een positieve cashflow spreken. Je kunt hierachter komen door een cashflow prognose te maken. Dit kun je doen door apps te downloaden of een professional op dit gebied in te schakelen. Wanneer je een overzicht hebt inzake de cashflow van je onderneming, kun je sneller problemen blootleggen en oplossen. Je kunt dan ook voorspellen wanneer de geldstroom toe of af zal nemen. Hierdoor kun je een strategie bedenken die je helpt om uit de geldproblemen te blijven.

Met deze tips kun je de cashflow verbeteren

Het maakt niet uit of je een winstgevend, klein of groot bedrijf hebt. De cashflow zorgt ervoor dat je onderneming kan groeien en dat je bedrijf financieel gezien gezond blijft. Om je cashflow te verbeteren, kun je verschillende strategieën uitproberen. Probeer bijvoorbeeld om de bedragen voor je producten of diensten te verhogen. Hoe meer geld je klanten voor dezelfde middelen betalen, hoe hoger je winstmarge wordt. Het is dan wel belangrijk dat je onderzoekt of je producten of diensten een verhoogde prijs waard zijn. Let dus op de prijzen van je directe concurrentie binnen je afzetmarkt.
Verder zou je ervoor kunnen kiezen om de omloopsnelheid van je voorraad te verhogen. Kies voor een grotere voorraad als je verkopen stijgen. Dalen je verkopen, zorg dan ook dat je minder voorraad aanschaft. Op die manier houd je dit in balans. Wil je meer weten over het verbeteren van je cashflow? Laat dan een cashflowprognose maken door een professional.