Heb je gemerkt dat je onderneming floreert op het moment dat je het juiste personeel op de juiste functies hebt zitten? Wanneer je met een sterk team werkt, kun je namelijk bergen verzetten. Het is belangrijk om goed personeel voor de lange termijn aan je team en organisatie te binden. In deze blog lees je waarom goed personeel zo belangrijk is, op welke manier je goed personeel kunt behouden en hoe je een betere band met je personeel kunt opbouwen.

Waarom is het zo belangrijk om goed personeel te hebben?

Allereerst helpt een team van goed personeel je bedrijf naar de top. Zonder ambitieuze medewerkers die hart voor de zaak en de klanten hebben, kom je nergens. Wist je dat medewerkers bij grote bedrijven het belangrijkste kapitaal zijn? Zonder de juiste mensen in dienst, kun je nieuwe doelen niet eens stellen of behalen. Personeel draagt daarnaast ook bij aan een sterke positie voor het bedrijf binnen de markt. De kenniseconomie zorgt ervoor dat je meer kunt bereiken, als je een uitgebreid, goed geolied team hebt werken. Verder is het waardevol om experts voor je te hebben werken, aangezien je op hun kennis en kunde kunt bouwen en vertrouwen.

Om goed personeel aan te trekken, dien je als HRM team en werkgever aantrekkelijk te zijn voor goed personeel. Dit kun je doen door scholing en doorgroei mogelijkheden aan te bieden.

Op welke manier kun je goed presterend personeel het beste behouden?

Wanneer je goed personeel wil behouden, is het belangrijk om genoeg waardering voor hen te tonen. Waardering motiveert het personeel niet alleen, je geeft er ook duidelijk mee aan dat je als HRM-medewerker en bedrijf betrokken bent bij je personeel. Personeel dat gewaardeerd wordt, wil harder voor je werken, behaalt betere prestaties en willen uiteindelijk langer voor het bedrijf blijven werken. Je personeel voelt zich serieus genomen en meer thuis als er een fijne werksfeer hangt en zij zich in ieder geval gewaardeerd voelen. Houd er wel rekening mee dat je de waarderingen zo persoonlijk mogelijk maakt. Op die manier voelt de medewerker zich een individu en niet een nummertje.

Verder is het belangrijk dat je complimenten aan medewerkers positief en oprecht formuleert. Je wil natuurlijk niet dat de complimenten nep overkomen.

Hoe kun je een betere band met je personeel krijgen?

Wil je dat goed personeel langer voor je onderneming of team blijft werken? Dan is het belangrijk om je personeel onderdeel te laten voelen van het team. Dit kun je doen door tenminste één keer per jaar een teambuilding dag in te plannen. Tijdens teambuilding leren de collega’s om beter met elkaar om te gaan en leert het team elkaar ook op persoonlijk niveau veel beter kennen. Je kunt dit als HRM-teamlid versterken door bijvoorbeeld verjaardagscadeaus te regelen, promoties en jubilea in de gaten te houden. Verder zou je iemand die geopereerd wordt of langdurig ziek is een fruitmand kunnen sturen. Je kunt hier zo creatief in zijn als je zelf wil. Dit versterkt in ieder geval de band tussen de werknemer en het bedrijf.

Posted in: HRM