Ben je een eigen onderneming gestart? Dan is het belangrijk dat je een aantal juridische contracten laat opstellen. Denk hierbij aan freelanceovereenkomsten, of de algemene voorwaarden voor je dienst of product. Wanneer jij je als ondernemer juridisch weet in te dekken, loop je gaandeweg het minste risico op nare juridische problemen. Gelukkig zijn de meeste juridische contracten niet moeilijk om samen te laten stellen. Vaak hoef je de contracten ook maar eens in de zoveel tijd opnieuw te laten beoordelen. In deze blog lees je wat het belang van een juridisch contract is, uit welk type contracten je kunt kiezen en of je zelf een juridisch contract kunt opstellen.
Wat is het belang van juridische contracten?
Hoewel mondelinge afspraken in het Nederlandse recht bindend zijn, kan het geen kwaad om belangrijke afspraken schriftelijk vast te laten leggen. Het schriftelijke contract is namelijk direct het bewijs dat je iets zakelijks overeen bent gekomen. Zonder een schriftelijk contract, is het lastig om mondeling gemaakte afspraken in de rechtszaal te bewijzen. Als ondernemer wil je conflicten voorkomen, vandaar dat je beter voorzorgsmaatregelen kunt nemen. Juridische conflicten kosten veel tijd, geld en energie. Om problemen in de toekomst te voorkomen, kun je ze maar beter voor zijn. Laat je juridische contracten daarom altijd ondertekenen. Zonder handtekeningen van de andere partij en jezelf is het document niet rechtsgeldig en dit zou zonde zijn.
Uit welk type juridische contracten kun je kiezen?
Wanneer je een startende ondernemer bent, heb je ruimte en tijd om de juridische contracten in orde te maken. Hoe groter je bedrijf wordt, des te belangrijker een stevige juridische basis wordt. Het is slim om je aan het begin van je ondernemerschap in te lezen over de verschillende soorten juridische contracten. Je zou bijvoorbeeld freelanceovereenkomsten, algemene voorwaarden, in- en verkoopcontracten en samenwerkingscontracten nodig kunnen hebben in de toekomst. Al deze contracten dragen bij aan het juridisch dicht timmeren van vervelende lekken in je onderneming. Je dekt jezelf in en zorgt ervoor dat je geen juridische problemen met je klanten, personeel of zzp’ers krijgt.
Andere partijen weten dat juridische contracten van belang zijn, wanneer iemand er moeilijk over doet, kun je alvast bedenken dat het wellicht niet de partij voor jou is om mee samen te werken.
Kun je zelfstandig een juridisch contract opstellen?
Ben je van plan om zelf je juridische contracten op te stellen? Doe dit dan vooral bij kleine contracten zoals de in- en verkoopcontracten. Wanneer jij je online verdiept in dit type contract, kun je zelf al een heel eind komen. Verder is het beter om een expert naar de juridische contracten te laten kijken. Hoewel er online veel informatie te vinden is, weet een jurist altijd beter op welke manier je de contracten dient op te stellen. Het is belangrijk om het contract juridisch op de juiste manier samen te stellen.
Anders heb je er uiteindelijk misschien niets aan en kom je in de juridische problemen terecht. Dit zou zonde zijn, vandaar dat je beter een professional kunt inschakelen om dit voor je te regelen.