Als je investeert in crypto wil je winst maken. Liefst een flinke winst, waarbij je de risico’s tot het minimum beperkt. Dat kan je op verschillende manieren trachten te doen. Je kan bijvoorbeeld de transactiekosten laag houden door te investeren via exchanges als Bitvavo. Maar als je echt slim wil investeren, moet je nog heel wat andere zaken weten. We geven je drie belangrijke basistips mee. Je zal merken dat investeren in crypto niet eens zoveel verschilt van investeren in aandelen. Gezond economisch verstand is in elk geval een must.

Weet waarin je investeert

Ten tijde van de cryptohype zagen we dat veel mensen in Bitcoin investeerden terwijl ze eigenlijk niet eens goed begrepen wat het was of wat de mogelijkheden van Bitcoin zijn. Dan hoeft het natuurlijk niet te verbazen als het fout loopt. Kijk dus niet alleen naar de BTC koers, maar bestudeer ook het achterliggende concept. Zorg dat je alles kent over de blockchain, het nut van de cryptomunt en dat je de mogelijkheden kent. Eigenlijk moet je cryptomunten dan ook net zo behandelen als aandelen: investeer enkel waarin je zelf gelooft, maar laat dat anderzijds niet je enige drijfveer zijn.

Ook op de klassieke financiële markten kan het al eens mislopen. In een nog niet zo ver verleden werd er bijvoorbeeld nog massaal geïnvesteerd in obligaties zonder dat iemand een idee had van wat erachter zat. Uiteindelijk bleken het hypotheken te zijn waarvan de leners ze nog maar moeilijk konden terugbetalen. Dat was niet helemaal duidelijk omdat deze hypotheken intussen al tig keer waren doorverkocht. Toen het een en ander uiteindelijk duidelijk werd, was het te laat en was de hypotheekcrisis aangebroken.

Investeer enkel wat je kan missen

Bij een investering weet je wel wanneer je instapt, maar nooit wanneer je gaat verkopen. Daarom mag je alleen geld investeren dat je kan missen. Investeer dus niet je spaargeld dat je binnen enkele jaren nodig hebt om je droomhuis te kopen, maar enkel het geld waarvan het niet zoveel uitmaakt wanneer je het al dan niet met winst ziet terugkeren. Er zijn uiteraard wel verhalen van mensen die hun huis verkochten en in Bitcoin investeerden. En ja, zij liggen nu misschien nog steeds ergens aan een strand van hun passief inkomen te genieten. Maar dat wil nog niet zeggen dat dat ook bij jou zal lukken. Ga dus niet je huis, kat en vriendin verkopen maar bedenk zelf even wat jij kan missen zonder er een traantje voor te laten als het definitief verdwijnt.

Schakel emoties uit

Net zoals bij aandelen is het belangrijk dat je nooit emotionele beslissingen neemt. Ga niet verkopen uit schrik en begin niet te panikeren wanneer je even verlies maakt. Dat hoort bij het spelletje. De meest succesvolle investeerders deden altijd het omgekeerde van wat hun emoties zeiden. Ook Warren Buffet heeft altijd aangegeven dat hij handelde met een plan van aanpak en dat hij dat plan nooit door emoties heeft gewijzigd. Integendeel: wanneer iedereen panikeerde en aandelen naar hun dieptepunt zakten, kocht hij in. Vervolgens hoefde hij enkel maar te wachten op het herstel. Wacht altijd je kans af, zowel als je gaat kopen als verkopen, en doe niet mee aan de algemene bibberatie.