E-commerce is één van de meest dynamische en snelst groeiende markten in de wereld. Dit gaat hand in hand met de groei van diensten van de markt, waaronder logistieke dienstverlening. Webshop eigenaren kiezen steeds vaker voor het uitbesteden van de logistiek vanwege de kosten en tijdswinst die ze kunnen investeren in de groei van hun webwinkel. Ontdek hier hoe slim investeren in webshop fulfilment kan bijdragen aan de succes van jouw webshop!

Wat is fulfilment?

Als webshopeigenaar kan je ervoor kiezen om het fulfilment proces in eigen handen te houden, of om dit uit te besteden aan een gespecialiseerd fulfilment bedrijf. Maar wat is fulfilment nu eigenlijk precies? E-fulfilment of fulfilment is het afhandelen van het logistieke proces, van orderwerking tot aan de retouren. Het juist uitvoeren van fulfilment draagt bij aan een succesvolle webshop. Een fulfilment center is een specialist die dit proces voor je uit handen neemt. Hierdoor houd je meer kostbare tijd over voor bijvoorbeeld de ontwikkeling en groei van je bedrijf.

Waarom webshop fulfilment uitbesteden?

De voornaamste reden om te kiezen voor e-fulfilment is omdat het makkelijk is. Natuurlijk zijn er meerdere voordelen waarvan je geniet als je ervoor kiest om het logistieke proces uit te besteden. Hieronder vind je ze op een rijtje:

  • Bespaart veel tijd: het inpakken en verzenden van orders is een tijdrovende klus. Zelfs met relatief kleine orderaantallen kan het gehele proces flink tijd kosten. Van orderwerking tot verzending en retour. Door te kiezen voor fulfilment uitbesteden houd je veel meer tijd over voor andere zaken.
  • Bestellingen worden sneller bij de klant geleverd: klanten verwachten tegenwoordig veel van webshops. Wanneer zij een bestelling plaatsen wensen ze een snelle levering. Veel fulfilment centers bieden next-day-delivery of zelfs same-day-delivery aan. Dit is een extra service die je je klanten wil aanbieden!
  • Duidelijke afspraken met meerdere vervoerders: fulfilment centers hebben vaak goede en duidelijke afspraken met meerdere bezorgdiensten en andere logistieke partners. Hierdoor kunnen ze klantgerichte services voor een betere prijs aanbieden.
  • Professionele afhandeling van alle bestellingen: de meeste fulfilment bedrijven hebben jarenlange ervaring op het gebied van logistiek. Mede dankzij de efficiënte processen kan je rekenen op een professionele (en snelle) afhandeling van alle bestellingen.
  • Geen stress als je meer orders hebt dan verwacht: flinke pieken in orders tijdens bijvoorbeeld de sale, sinterklaas of de kerstdagen zijn goed voor de omzet. Ook in drukke periodes is het belangrijk om orders op tijd te verwerken. Door te investeren in webshop fulfilment hoef je je geen zorgen te maken als je meer orders hebt dan verwacht.
  • Flexibiliteit en zekerheid bij ziekte en verlof: ook bij ziekte of verlof zullen er orders blijven binnenkomen. Het logistieke proces van een webshop uitbesteden biedt consistentie en zekerheid. Zo ben je er zeker van dat alle orders zorgvuldig en snel worden afgehandeld. Zelfs als je lekker op het strand ligt met een cocktail.
  • Internationale orderverwerking: uit onderzoek is gebleken dat de helft van de Europese online shoppers wel eens bestelt bij een webshop uit een ander land. Er liggen dus veel kansen voor webshops. Uit eigen ervaring is het bekend dat veel webshops zich druk maken over hoge verzendkosten naar het buitenland, eventuele douanekosten, het retourneren en een lange levertijd. Een ervaren fulfilment center neemt deze pijnpunten weg, om zo het maximale te halen uit het internationale publiek.
  • Deskundig retourverwerking: een van de meest tijdrovende onderdelen van de logistiek van een webshop is de retourlogistiek. Vrijwel alle webshops hebben met retourzendingen te maken. Het verwerken ervan kost meer werk dan het verzenden van een bestelling. Veel fulfilment bedrijven bieden een deskundige retourverwerking als aanvullende dienst aan.

Slim investeren in webshop fulfilment

Het succes van een webshop is mede afhankelijk van een perfecte logistiek. Snelheid, transport, voorraadbeheer, afleveropties en de levering spelen daarbij allemaal een rol. Hiervoor is echter wel enige expertise, kennis en ervaring van een fulfilment specialist voor vereist. Ben je enthousiast geworden? Dan is het zeker een aanrader om je te verdiepen in fulfilment bedrijven en te kijken naar de verschillende opties!