Naast startups die zich binnen het digitale domein bezighouden, zijn er ook startups met andere focuspunten om in de gaten te houden. In dit artikel bespreken we veelbelovende startups die niet alleen vernieuwend zijn maar ook ontzettend verbindend. Zij leveren niet alleen een product maar zijn daarbij ook een verbindende factor in een marktwezen waarbij het soms moeilijk is om de juiste dienst bij de juiste klant te krijgen. Hier worden de startups Quicargo, Sustainer Homes en Swabfiets besproken.

Quicargo

We zijn steeds vaker bezig met de vraag van duurzaamheid en of we processen zuiniger en efficiënter kunnen maken. De startup Quicargo is hierbij een bedrijf dat vrachtaanbieders verbindt met vrachtwagens met ongebruikte laadruimte. Het is natuurlijk zonde als je een vrachtwagen laat rijden die halfvol is. Het is dan ook kostenbesparend voor bedrijven als zij vrachtruimte kunnen delen en tegelijkertijd scheelt het ook weer vervuiling van rondrijdende vrachtwagens. Voor transportbedrijven is het super winstgevend om de bezettingsgraad van de vrachtwagens te optimaliseren. Kortom, een gat in de markt.

Startupmonday

Startupmonday heeft een app ontwikkeld waar bedrijven en potentiële werknemers elkaar kunnen vinden. Het concept van deze startup is het bieden van een platform waar 15-seconde filmpjes gepost kunnen worden door mensen die werk zoeken. Bedrijven kunnen deze filmpjes bekijken en op basis daarvan mensen op sollicitatie vragen. Het is een slimme recruitment-oplossing waarbij bedrijven snel kunnen zien wie wel of niet geschikt is voor de baan en waarbij werkzoekenden meer kans hebben om snel een baan te vinden. Op dit moment wordt de startup voornamelijk binnen de horeca en retail gebruikt. Op basis van taalgebruik en social media gedrag kan de kunstmatige intelligentie van Startupmonday werkgevers helpen bij het kiezen van geschikte kandidaten.

Wizenoze

Deze startup is de verbindende factor tussen jonge internetgebruikers en het internet. We horen tegenwoordig vaak dat er ‘fake news’ wordt verspreid en als volwassenen prikken we daar soms maar moeilijk doorheen. Moet je nagaan hoe moeilijk het is voor kinderen om correcte informatie en leerstof van het internet af te halen. Wizenoze wil het internet toegankelijker maken voor kinderen. Het is kunstmatige intelligentie dat het internet scant op leesbare teksten en zo leesbare informatie verzameld. Veel educatieplatforms hebben interesse getoond in deze slimme startup.