Wil jij graag een team opbouwen en ben je op zoek naar geschikte werknemers die je bedrijf naar een hoger niveau kunnen tillen? Dan ben je er vast al achter dat het aannemen van nieuw personeel niet zonder slag of stoot gaat. Voor sommige bedrijven is het een dure valkuil omdat er soms verkeerde mensen worden aangenomen die het bedrijf veel tijd en geld kosten. Nieuw personeel betekent het starten van een inwerktraject en als de nieuwe werknemer na een paar maanden toch niet geschikt lijkt, was alles voor niets. In deze blog lees je waar je op dient te letten als je personeel gaat werven.

Zorg voor een strenge voorselectie

Wanneer je een vacature open hebt staan, ga je natuurlijk niet iedereen die erop reageert direct uitnodigen voor een gesprek. Wacht eerst een week tot je meerdere sollicitaties binnen hebt gekregen. Als je een mooie stapel hebt verzameld is het tijd om alle cv’s te bekijken. Zorg ervoor dat de sollicitanten ook een uitgebreide motivatiebrief dienen aan te leveren als ze op de functie solliciteren. Op die manier kun je namelijk al zien welke kandidaten graag bij je aan de slag willen gaan en wie er weinig moeite hebben gedaan om bij je te solliciteren.

Op papier kun je vaak al een goed gevoel bij sommige sollicitanten krijgen, wanneer je juist die personen uitnodigt, is de kans op een goed sollicitatiegesprek groter. Plan een dag in waarop je meerdere sollicitanten in één keer langs laat komen. Dan kun je de verschillende kandidaten direct goed met elkaar vergelijken, zonder dat er te veel tijd tussen heeft gezeten. Wanneer je alleen de interessante sollicitanten uitnodigt zal je keuze voor een geschikte kandidaat makkelijker worden. Daarnaast verdoe jij je tijd niet aan sollicitanten die niet bij het bedrijf passen of die er geen zin in hebben.

Vraag naar de ambitie en toekomstvisie van de sollicitant

Als bedrijf wil je het liefst mensen aannemen die voor langere tijd bij je blijven werken. Op die manier kun je een team bouwen wat goed op elkaar ingespeeld is en houd je mensen met voldoende kennis in huis, zonder dat je telkens nieuwe mensen moet inwerken. Vraag wat de doelen en waarden van de sollicitant zijn. Laat de sollicitant dingen horen waar jullie als bedrijf naar streven en achterstaan? Dan is het waarschijnlijk een goede match. Als iemand te veel ambitie heeft en je hem/haar geen zicht op doorgroeimogelijkheden kunt geven, kun je de sollicitant beter afwijzen en iemand anders zoeken.

Past de sollicitant bij het team?

Past de sollicitant bij het bedrijf? Dan is het tijd om te onderzoeken of hij/zij ook bij het team zal aansluiten. Wanneer iemand op een functie solliciteert waarbij er veel samengewerkt dient te worden, is het een goed idee om iemand uit het team bij één van de sollicitatiegesprekken aanwezig te laten zijn. Op die manier kan het team alvast peilen of de sollicitant bij hen zou passen, waardoor je zeker weet dat je voor de juiste kandidaat kiest.

Posted in: HRM