Als ondernemer met een groot wagenpark moet je heel wat ballen in de lucht houden. Een wagenpark vergt veel van je ondernemersskills. Zowel op financieel- als op organisatorisch en operationeel vlak. Toch is het belangrijk dat hier voldoende tijd aan wordt geschonken. Een gezond wagenpark is namelijk goud waard voor het functioneren van je bedrijf. Het leidt uiteindelijk tot lagere kosten, een hogere klantentevredenheid en een gezondere werkomgeving. Hierbij is voldoende inzicht in het doen en laten van jouw wagenpark wel van essentieel belang. Maar hoe pak je dat aan? We zetten een aantal tips op een rijtje.

Maak gebruik van voertuigvolgsystemen

Heel wat jaren geleden werd er vooral handmatig gecommuniceerd. Hierdoor moesten chauffeurs constant hun eigen locatie doorgeven en moest er dus echt een compleet communicatiecentrum opgericht worden om dit in goede banen te leiden. Dit zorgde ook nog wel eens voor de nodige complicaties en onnodig omrijden. Het kwam geregeld voor dat chauffeurs plotseling moesten uitwijken en hun totale route moesten veranderen, terwijl een andere chauffeur veel dichterbij was geweest. Dit betekent dat er onnodig veel brandstof wordt verbruikt en de klant ook nog eens langer op hulp moet wachten.

Inmiddels zijn deze problemen gelukkig zo goed als verleden tijd. Dankzij voertuigvolgsystemen is het een stuk makkelijker om alle wagens binnen het wagenpark te volgen en betere instructies te geven. Dit bespaart dus niet alleen veel extra tijd, maar leidt ook nog eens tot een betere klantenervaring.

Investeer in jouw fleetmanagement

Het is niet gemakkelijk om zelf het wagenpark te beheren. Zeker niet wanneer je ook nog eens tal van andere taken binnen het bedrijf hebt. Fleet management is niet iets wat je er ‘zomaar’ bij doet. Daarom is het bij een groter wagenpark van belang dat hier extra in wordt geïnvesteerd. Bijvoorbeeld door een extra werknemer aan te nemen of dit geheel uit te besteden. Via Webfleet vind je precies wat je nodig hebt om jouw wagenpark in goede banen te leiden. Op die manier wordt het een stuk gemakkelijker om jouw wagenpark te beheren en grotere successen te boeken. 

Bespreek regels met de chauffeurs

Het is jouw wagenpark. Dan is het ook niet meer dan logisch dat je enkele regels stelt aan jouw chauffeurs. Het is hierbij wel belangrijk dat iedereen van deze regels op de hoogte is. Leg daarom van tevoren vast wat de regels zijn met betrekking tot rijtijden, bekeuringen, te hoge snelheid, enzovoorts. Wijs je collega’s erop dat zij verantwoordelijk zijn voor het imago van het bedrijf. Het is belangrijk dat elke chauffeur zich aan deze regels houdt en dat anders duidelijk is wat de consequenties zijn. Zo kan de afspraak bijvoorbeeld zijn dat eventuele boetes van het salaris wordt afgetrokken. Op die manier vergroot je de kans dat de chauffeurs rustiger rijden en zich beter houden aan de verkeersregels. Als alle neuzen dezelfde richting op wijzen, zal dit alleen maar heel veel goeds betekenen voor jouw bedrijf.