Veiligheid gaat in elke situatie en sector natuurlijk voorop. Het waarborgen van een veilige werkomgeving is namelijk niet alleen een verplichting, maar geeft ook direct invloed op de productiviteit en natuurlijk het welzijn van werknemers. Er zijn in Nederland twee aspecten die worden ingezet om de veiligheid in zowel de bouw als andere sectoren te bevorderen. In deze tekst gaan we dieper in op deze aspecten zodat je precies weet welke aspecten dit zijn en wat de bijdrage zal zijn van deze aspecten.

De safety culture ladder

De safety culture ladder is een aspect dat organisaties bevordert om hun veiligheid binnen de organisatie te meten en te optimaliseren. Dit is natuurlijk iets dat in principe voor elke organisatie van essentieel belang is. Je wilt namelijk dat je werknemers en jij zelf ten alle tijden kunnen werken in een veilige werkomgeving zonder dat je je ergens zorgen over hoeft te maken. De safety culture ladder is ontwikkeld door het Nederlandse normalisatie-instituut en is gebaseerd op internationale regels. Doordat deze dus internationaal wordt gebruikt is er enorm veel kennis om ervoor te zorgen dat dit op een veilige manier kan worden ingezet. De safety culture ladder bestaat uit vijf treden, waarbij elke trede zich uit voor een hoger niveau van veiligheid. Het doel van deze ladder is om bedrijven te stimuleren om bewust bezig te zijn met hun veiligheid op de werkvloer.

Integreren van veiligheid, gezondheid en milieu

Op het moment dat je aan de slag gaat met de veiligheid binnen een organisatie is dat natuurlijk super goed en onmisbaar. Toch is het ook belangrijk om hierbij rekening te houden met de gezondheid en het milieu. We leven namelijk in een wereld waarin er ontzettend veel bevuiling is, en dat zullen we toch echt moeten handhaven met z’n allen, als we nog langdurig willen genieten van de aarde. Door middel van de brl 6000-21 hanteer je een beoordelingsrichtlijn voor het procescertificaat. Met deze inspectie is het doel om veiligheid, milieu en gezondheid mee te nemen in het totale bedrijfsproces.

Maak gebruik van experts

Om een gebouw veilig, gezond en duurzaam te houden zul je regelmatig maatregelen moeten nemen. Op deze manier blijf je namelijk up-to-date en kun je met een gerust hart veilig je organisatie betreden. Het is hierbij belangrijk om mensen of bedrijven in te schakelen die gespecialiseerd zijn in dit vak. Zo heb je er zelf geen omkijk meer na, en weet je zeker dat alles op de juiste en veilige manier wordt gedaan.