Als ondernemer ben je ook verantwoordelijk voor de veiligheid in en om je bedrijfspand. Tegenwoordig is veel mogelijk met moderne elektronica, maar ook in dat geval geldt dat je in eerste instantie moet zorgen dat deze ook efficiënt kunnen worden gebruikt. Hieronder staan een aantal tips.

1. Zorg voor een overzichtelijke omgeving

Zeker bij de ingang(en) moet er een goed zicht zijn op wat er gebeurt. Als je een nieuw pand laat bouwen, is het van belang om daar al rekening mee te houden. Bij een bestaande situatie is het vaak nog mogelijk om meer overzicht te realiseren door bijvoorbeeld onoverzichtelijk begroeiing te verwijderen. Wellicht is het ook mogelijk om bestaande bebouwing die het vrije zicht belemmeren te verplaatsen. Denk hierbij aan een fietsenstalling. Het is voor werknemers en bezoekers prettig als er geen nauwe passages zijn en het pand en de omgeving een vriendelijke indruk maken.

2. Goede buitenverlichting

Zeker in de donkere maanden is een goede verlichting belangrijk voor een gevoel van veiligheid. Maar energiebesparing is ook een item. Een buitenlamp met sensor is dan een goede optie. Een goede buitenlamp heeft een sensor bereik dat ervoor zorgt dat de werknemer of gast op voldoende afstand het licht ziet aangaan. Het licht mag fel zijn, maar niet verblindend. Uiteraard is een goede buitenlamp met sensor ook een manier om ongewenste gasten op afstand te houden. Af en toe kunnen dergelijke buitenlampen met opzet beschadigd worden door vandalisme of slechte bedoelingen. De specialist heeft hiervoor een oplossing. Klik hier om de diverse soorten buitenverlichting te zien.

3. Camera’s zijn een goede optie, gebruik die optimaal

Zonder dat er een grote investering nodig is, kan een bedrijfspand vaak van een aantal camera’s met bewegingssensoren worden voorzien. Dat geeft in veel gevallen een gevoel van extra bescherming. Bij moderne opties kunnen beelden ook op afstand bekeken worden, maar dat gebeurt in de praktijk niet echt vaak. En als het al mogelijk is om op de opgeslagen beelden indringers te herkennen, is het kwaad meestal al geschied. Het is daarom van belang om goede afspraken te maken over de procedures met betrekking tot de camera’s als er niemand aanwezig is in het pand. Kies er ook altijd voor om de politie of een bewakingsdienst in te schakelen en ga er nooit alleen op af.

4. Ook binnen je veilig kunnen voelen

Het is voor een leidinggevende vaak iets waaraan niet wordt gedacht. Ook binnen het pand kunnen er plaatsen zijn waar de werknemers of een deel daarvan zich niet veilig voelt. Zorg ervoor dat zoiets bespreekbaar is of wordt en wuif het niet weg. Veiligheid is belangrijk voor een goede werksfeer. Vaak kun je zoiets eenvoudig oplossen met een extra voorziening of door goede afspraken te maken. Soms wordt ook zonder slechte bedoelingen een veilige ruimte minder veilig gemaakt. Denk maar eens aan een glazen wand waar een grote kast voor wordt gezet zodat het zicht minder wordt. Loop af en toe eens door het bedrijfspand, bij voorkeur met een collega en beoordeel de ruimtes op veiligheid. Hier kan je ook beter voorkomen dan moeten genezen.