De relatie van de juridische sector tot verandering is altijd ingewikkeld geweest. Al jaren wordt de sector ervan beschuldigd om vastgeroest te zijn. Dat komt zeer waarschijnlijk door het eeuwenoude karakter van het recht. Ook al komt er geregeld een wet of nieuwe regelgeving bij, ‘het’ recht is bijna zo oud als de mensheid en een steunpilaar van de samenleving. In essentie verandert er dan ook niet veel binnen de sector. Tot voor kort. Want ook in de juridische sector zijn de afgelopen jaren scheuren te zien in de stoïcijnse vasthoudendheid aan tradities en gewoonten. En je raadt misschien al wat de oorzaak is: digitalisering en technologische vooruitgang.

We-don’t-change-attitude

Juist doordat er zo ontzettend veel geld in het recht omgaat, zijn er invloedrijke spelers die decennialang verandering hebben tegenhouden. Als je veel geld verdient en je hebt je zaakjes goed voor elkaar, waarom zou je dan iets willen veranderen? Op een conservatieve en beschermende wijze is er zo jarenlang vastgehouden aan het oude model en zijn de veranderingen waar andere sectoren aan zijn blootgesteld grotendeels buiten de deur gehouden. Echter, technologie is als water. Zodra het ook maar het kleinste gaatje vindt zal het tussen je handen doorstromen. Zo ook binnen de juridische sector.

Legal Tech

Net zoals in veel andere sectoren zijn er ook nieuwe technologieën binnen de juridische sector. Deze technologieën worden Legal Tech genoemd. Door de implementatie van innovatieve technologie in de sector zullen sommige banen in de toekomst grotendeels overbodig worden. RocketLaywer is een voorbeeld van een Amerikaanse startup dat een groot aantal juridische diensten deels of geheel geautomatiseerd heeft. Een ander voorbeeld is Unpaid, een Gentse startup dat juridisch bemiddeld bij het voldoen van onbetaalde facturen tussen professionals. Kortom, Legal Tech heeft een grote toekomst binnen de sector.

Toekomstperspectief

Zoals beschreven in een artikel van de Financial Times zal de sector in de toekomst banen die onderaan de ladder staan zien verdwijnen. Innovatieve technologie zal in de toekomst de middelmaat van de juridische sector langzaam doen afbrokkelen. De voorspelling volgens het artikel is dan ook dat de grote advocatenkantoren de bovenlaag van het bedrijf zal gaan beschermen om het bedrijf sterk te houden. De salarissen voor de ‘besten’ zullen omhoog gaan en goede juristen zullen door concurrenten voor veel geld proberen weg te kapen.