Zoals altijd het geval is bij super trends, zijn er ook veel tegengeluiden te horen van mensen die het liever bij het oude vertrouwde houden. De kantoor trend van tegenwoordig ziet hippe startups waarbij een open vloerplan is op kantoor. Cubicles zijn niet meer ‘hip’ en worden dan ook steeds vaker achterwege gelaten. Bij maar liefst 70 procent van de bedrijven zijn tegenwoordig afgesloten ruimtes zoals cubicles een no-go. Toch zijn er een aantal goede argumenten vanuit de groep voorstanders van cubicles op kantoor.

Verminderde productiviteit

Zo naast elkaar zitten en makkelijk met al je collega’s kunnen kletsen is toch wel erg gezellig- maar niet zo productief. Uit onderzoek van Exeter is gebleken dat mensen bij een open kantoorruimte minder productief zijn dan wanneer er cubicles en afgesloten kantoorruimtes zijn. Waarom? Het is eigenlijk heel simpel; al dat geklets kost veel tijd en is erg afleidend. Werknemers die zich moeten concentreren op hun werk ervaren dan ook veel afleiding van hun mede collega’s en de afwezigheid van privacy op de werkvloer.

Ongelukkiger

Gek genoeg is uit onderzoek van Exeter ook gebleken dat werknemers die de hele dag met elkaar praten zich uiteindelijk gelukkiger voelen dan collega’s die productief hebben gewerkt. Over je leuke plannen voor het weekend praten heeft geen goede invloed op je algehele gemoedstoestand. Je verlangt er namelijk naar om op een andere plek te zijn dan op kantoor, en dat maakt je nou niet bepaald gelukkig. Daarnaast is er ook een ondertoon van ontevredenheid met je eigen prestaties waar te vinden. Werknemers die meer kletsen ervaren namelijk gevoelens van nutteloosheid en het verspillen van tijd.

Ziek van je collega

Volgens de New Yorker stijgt het aantal ziekmeldingen met 62 procent met de introductie van een open kantoorruimte. Intensievere en persoonlijke contacten met je collega’s zorgt voor meer stress, conflicten en hogere bloeddruk bij collega’s. Vooral bij werkzaamheden waarbij werknemers veel aan de telefoon zitten worden op kantoor verhoogd ziekteverzuim waargenomen. Het voelt namelijk ongemakkelijk dat je 20+ collega’s meeluisteren als jij een gesprek voert met een klant. Je voelt je bekeken en collega’s hebben meer commentaar op je werkzaamheden. Het is makkelijk je neus in elkaars zaken te steken. Kortom, de cultuur van cubicles op kantoor is eigenlijk zo gek nog niet.