Wanneer je als ondernemer te maken krijgt met een tegenslag, kan dit vervelende gevolgen hebben voor jouw bedrijf. Zo kan er een tekort aan liquide middelen ontstaan of misschien heb je moeite om de dagelijkse uitgaven van jouw bedrijf te betalen. In dat geval spreek je mogelijk jouw spaargeld of pensioen aan. Zonde, want zo schuif je het probleem alleen maar voor je uit. Vraag daarom een financiering aan. Met een financiering blijft je dergelijke problemen mogelijk een stap voor. Zakelijk krediet is hier een goed voorbeeld van. Probleem is alleen dat veel ondernemers niet weten waar dit voor bedoeld is. Daarom geven wij jou hier tekst en uitleg over zakelijk krediet.

Tijdelijk tekort aan liquide middelen oplossen

Als ondernemer kun je vandaag de dag verschillende financieringsvormen aanvragen. Veel mensen denken al snel aan een zakelijke lening, maar zakelijk krediet behoort ook tot de mogelijkheden. Dit krediet biedt uitkomst als er sprake is van een tijdelijk tekort aan liquide middelen. Hiervan kan sprake zijn als jouw klanten niet of (te) laat betalen, maar ook als je zelf moeite hebt om rekeningen van leveranciers te betalen. Zakelijk krediet biedt daarnaast uitkomst als je jouw voorraden aan wilt vullen, maar hier momenteel niet voldoende geld voor is.

Hoe ziet zakelijk krediet er precies uit?

Is er binnen jouw bedrijf sprake van een tijdelijk tekort aan liquide middelen? Dan overweeg je mogelijk om zakelijk krediet aan te vragen. Als je dit nog niet eerder gedaan hebt, vraag jij je mogelijk af hoe deze financiering er precies uitziet. Bij zakelijk krediet zet een geldverstrekker een geldbedrag voor jou klaar. Hier kun je als ondernemer vrij uit opnemen. Je bepaalt zelf hoeveel je opneemt en wanneer je dit doet.

Omdat zakelijk krediet een lening betreft, los je maandelijks af bij deze financieringsvorm. Het mooie is dat je het afgeloste geld later weer op kunt nemen. Dit kan gedurende de looptijd van jouw zakelijk krediet. Naast de aflossing krijg je bij deze financiering ook te maken met rente. Grote verschil met de meeste andere leningen is dat je hier enkel rente betaalt over het bedrag dat je opneemt. Gebruik je slechts 1000 euro van de 5000 euro die voor jou klaarstaat? Dan betaal je alleen rente over deze 1000 euro en niet over de resterende 4000 euro.

Zakelijk krediet of toch een zakelijke lening?

Zoals je inmiddels duidelijk is geworden, is zakelijk krediet vooral bedoeld voor het oplossen van een tijdelijk tekort aan liquide middelen. Is hier geen sprake van? Of ben je op zoek naar geld om te investeren in jouw onderneming? Dan is zakelijk krediet geen geschikte financieringsvorm voor jouw bedrijf. In dat geval kun je beter voor een zakelijke lening kiezen. Deze financiering is bedoeld voor langlopende investeringen. Hieronder vallen bijvoorbeeld investeringen in machines en voertuigen, maar ook investeringen in de uitbreiding van jouw bedrijf.

Qua opzet verschilt een zakelijke lening behoorlijk van zakelijk krediet. Zo zet een geldvestrekker het geld niet voor jou klaar, maar stort deze het volledige bedrag in één keer op jouw rekening. Omdat het geld op jouw rekening gestort wordt, betaal je bij een zakelijke lening altijd rente over het gehele bedrag. Deze rente draag je iedere maand af, gelijktijdig met de aflossing. Een ander groot verschil tussen een zakelijke lening en zakelijk krediet zit hem in het afgeloste bedrag. Bij zakelijk krediet kun je afgelost geld in een later stadium nog weer gebruiken, maar dit is bij een zakelijke lening niet het geval.