Als je van plan bent om zakelijk een auto te gaan leasen, kan het zijn dat je met een hoop vragen zit, of komt te zitten als je je erin gaat verdiepen. Er zijn namelijk verschillende leasevormen allemaal met hun eigen voor- en nadelen. Waar je ook rekening mee moet houden is de bijtelling. Wat er gebeurt er als je onder je leasecontract uit wilt of (in een vervelendere situatie) moet? Zijn er fiscale voordelen verbonden aan zakelijk leasen of kun je beter voor private lease gaan? En, last but not least, wat is een BKR-registratie? Het kan zijn dat je na het lezen van deze inleiding al compleet in paniek bent, maar dat is nergens voor nodig. In dit artikel gaan we je meer vertellen over zakelijk leasen en proberen we alle beren op de weg uit de weg te ruimen.

Wat zijn jouw wensen wat betreft zakelijk leasen?

Belangrijk is om van tevoren je wensen in kaart te brengen. Het aanbod van leaseauto’s is namelijk de laatste jaren heel hard gegroeid en de auto vinden die aan jouw wensen voldoet kan een uitdaging zijn. Bepaal daarom van tevoren waar je leaseauto aan moet voldoen. Daarnaast is het belangrijk om voor de bril te hebben voor hoe lang je je auto wilt leasen. Vaak zijn er looptijden tussen de 12 en de 48 maanden. Welke looptijd voelt voor jou het beste of is voor jou het beste te overzien?

Welke vormen van zakelijk auto leasen zijn er

Daarna is het zaak dat je gaat bepalen welke vorm van zakelijk auto leasen bij je past. Er zijn namelijk verschillende opties.We zetten hieronder de keuzemogelijkheden voor je op een rijtje:

Short lease

Deze vorm van zakelijk leasen is ideaal voor ondernemers die zo nu en dan tijdelijke medewerkers in dienst hebben of door zzp’ers die geen investeringsmogelijkheden hebben om een eigen auto aan te schaffen maar toch zo nu en dan een auto nodig hebben. Deze constructie biedt vaak al mogelijkheden om voor een tijdsbestek vanaf 2 maanden te leasen.

Financial lease

Je kunt deze vorm van zakelijk leasen het beste vergelijken met een hypotheek. De auto is in jouw bezit en je kunt er naar hartenlust gebruik van maken. Je betaalt maandelijks een bedrag aan de leasemaatschappij en aan het einde van de afgesproken termijn is de auto volledig afbetaald en ben je juridisch eigenaar van de auto.

Als ondernemer een auto leasen

Nadat je dit allemaal in kaart gebracht hebt voor jezelf zijn er nog een aantal andere zaken om op te letten bij een zakelijke auto leasen. Denk daarbij aan de bijtelling. Rij je minder dan 500 privékilometers per jaar en kun je dit aantonen met een sluitende rittenregistratie? Dan komt deze meestal te vervallen. Andere zaken om op te letten zijn reparatie, onderhoud, tankpas, vervangend vervoer, verzekeringen en winterbanden. De antwoorden op deze vragen vind je terug in de offerte die de leasemaatschappij voor je zal opstellen bij aangetoonde interesse. Mocht je twijfelen, laat je er dan goed over informeren.